Stemmingswisselingen, opvliegers en een verstoorde nachtrust. De overgang symptomen van vrouwen zijn bij iedereen bekend, maar hoe zit dat bij mannen? 

Vrouwen komen rond hun vijftigste in de overgang terecht. Dan daalt de hoeveelheid vrouwelijke hormonen. Over mannen is veel minder bekend, maar bij hun daalt het niveau aan testosteron. In tegenstelling tot vrouwen ervaart maar 12 procent van de mannen overgangsklachten. Bij vrouwen is dat zo’n 80 procent. Een heel verschil en vandaar dat je weinig over mannen in de overgang hoort. 

Andropauze of penopauze 

Bij mannen is er geen sprake van een menopauze maar van een zogenaamde penopauze of andropauze. Bij een man daalt het testosteronniveau vanaf hun veertigste. De daling gaat langzamer dan bij vrouwen. Het is een geleidelijk proces wat tientallen jaren kan duren. Door de verandering in de hormoonspiegel kunnen mannen onder andere last krijgen van zweetaanvallen, stemmingswisselingen, een lager libido en vermoeidheid. Deze gevolgen vinden tegelijk plaats met andere klachten die optreden bij veroudering. 

Plassen wordt moeilijker 

Nog een symptoom van de overgang bij mannen is dat de prostaat gaat groeien. Bijna de helft van de mannen maakt dit verschijnsel mee. Op zich is het niet erg, maar hat kan er wel voor zorgen dat het plassen minder makkelijk gaat. De groei van de prostaat drukt de plasbuis dicht. Hierdoor ontstaan klachten zoals een zwakke straal, nadruppelen, vaak plassen en moeite hebben om het in te houden. Wanneer de problemen je dagelijkse leven beïnvloeden is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bijvoorbeeld wanneer je meerder keren per nacht uit je bed moet om te plassen. 

Hoe zit het met opvliegers? 

Een man kan net zoals een vrouw last krijgen van opvliegers. Het komt alleen niet zo vaak voor vergeleken met vrouwen in de overgang. Een man krijgt er last van wanneer zijn testosterongehalte snel daalt. Bij de meeste mannen gaat dat heel langzaam, waardoor ze niet krijgen te maken met opvliegers. Krijg je het als man plots erg warm en begin je te zweten maak dan een afspraak bij de huisarts. Naast de overgang kan deze klacht ook op iets anders duiden. 

Verschillen tussen mannen en vrouwen

Een man heeft minder kans op opvliegers dan vrouwen. Wat dat betreft kan je de penopauze of andropauze niet vergelijken met de overgang van vrouwen. Bij een vrouw daalt de productie van vrouwelijke hormonen in een tijdsbestek van enkele jaren van hoog naar zeer laag en bij een man gaat de daling van testosteron een stuk langzamer. Hierdoor kan een oudere man nog steeds kinderen verwekken, terwijl vrouwen na de menopauze onvruchtbaar zijn. Dat is dan ook het belangrijkste verschil tussen mannen en vrouwen in de overgang. 

Tips voor mannen in de overgang

Wat kan een man doen om de overgang soepeler te laten verlopen? Wat kan helpen is niet roken of zo min mogelijk. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te bewegen en op je gewicht te letten. Wees matig met alcohol. Overgewicht maakt symptomen erger. Het is belangrijk om gezond te leven. Daarnaast kunnen zink supplementen soms uitkomst bieden.  

Wanneer naar de huisarts? 

Wanneer je door de klachten niet meer goed kan functioneren is het verstandig om een bezoek aan de huisarts te brengen.  Door bloedonderzoek kan er meer duidelijk worden. Indien nodig wordt je doorverwezen naar een uroloog, psycholoog, endocrinoloog of seksuoloog. Schuif klachten niet af op ouder worden, soms is er meer aan de hand en dan is het verstandig om hulp te zoeken.