Wie rijlessen geeft, weet dat een goede auto onmisbaar is. Maar waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat een lesauto anders verzekerd moet worden dan een gewone personenauto. Je kunt niet zomaar een particuliere autoverzekering afsluiten en verwachten dat je goed zit. Bij schade wil je snel weer verder kunnen, want iedere gemiste les betekent omzet die je misloopt. Het afsluiten van een goede lesauto verzekering is daarom ontzettend belangrijk. Waar je allemaal op moet letten, vertellen we je aan de hand van een aantal praktische voorbeelden.
Waarom je een zakelijke verzekering nodig hebt
Iedereen die een auto heeft, moet een WA-verzekering afsluiten. Dat is verplicht. Maar geef je les in je auto, dan moet je een zakelijke WA-verzekering hebben. Met een particuliere polis mag je namelijk geen rijlessen geven. Daarnaast is het slim om ook een extra dekking te kiezen voor schade aan je eigen auto. Leerlingen maken nou eenmaal sneller een foutje en de kans op schade is gewoon groter dan normaal. Met alleen een verzekering voor je auto ben je er (nog) niet. Ook een rijschool verzekering afsluiten is belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat je ook beschermd bent tegen claims die voortvloeien uit bedrijfsactiviteiten.
Kiezen tussen beperkt casco en volledig casco
Bij het afsluiten van een verzekering kun je kiezen tussen beperkt casco en volledig casco. Beperkt casco, ook wel WA+ genoemd, dekt schades zoals brand, ruitschade en diefstal. Volledig casco of allrisk, gaat nog een stap verder. Daarmee ben je ook verzekerd voor schade die je leerling of jezelf veroorzaakt, bijvoorbeeld als iemand de macht over het stuur verliest tijdens een rijles.
Let op de kleine lettertjes
Niet elke verzekering is hetzelfde, dus het is slim om de voorwaarden goed te checken. Denk bijvoorbeeld aan vervangend vervoer. Als jouw lesauto gerepareerd moet worden, wil je niet dagenlang zonder auto zitten. Een goede dekking zorgt ervoor dat je snel een andere lesauto met dubbele bediening krijgt, zodat je gewoon door kunt blijven lessen.
Extra risico’s die je niet moet vergeten
Een belangrijk punt waar niet iedereen aan denkt, is het ‘instructierisico’. Geef je een opfriscursus aan iemand die al een rijbewijs heeft, dan ben jij officieel niet meer de bestuurder. Als er dan schade ontstaat, kan dat problemen opleveren. Niet alle verzekeringen dekken dit standaard, dus let daar goed op.
Ook handig om te weten: sommige verzekeringen bieden een vergoeding aan als een leerling door schade zijn praktijkexamen mist. Fijn om te hebben, want dat voorkomt boze gezichten en extra kosten.
Denk ook aan de inzittenden
De rijinstructeur wordt juridisch gezien als de bestuurder van de lesauto. Dat betekent dat jij aansprakelijk bent als er iets misgaat. Leerlingen en passagiers zijn standaard gedekt via de WA-verzekering. Maar jijzelf alleen via je zorgverzekering. Met een schadeverzekering voor inzittenden ben je uitgebreider verzekerd, bijvoorbeeld voor inkomensverlies na een ongeval. Een stuk veiliger dan alleen een basis ongevallenverzekering, waarbij pas wordt uitgekeerd bij overlijden of blijvende invaliditeit.
Rechtsbijstand kan geen kwaad
Omdat het verzekeren van een lesauto best wat anders is dan bij een gewone auto, is het slim om ook na te denken over rechtsbijstand. Als er een discussie ontstaat over een schade of een conflict met een leerling of leverancier, dan is het fijn als je juridische hulp kunt inschakelen. Zo sta je niet met lege handen als het misgaat.