Kooldioxide (CO2) is overal om ons heen. We ademen het zelfs constant uit gedurende de dag, maar negeren soms de mogelijke effecten op ons. Met name in de winter kan dit voor de nodige problemen zorgen doordat ramen en deuren in huizen zoveel mogelijk gesloten blijven om de koude lucht buiten te houden. Hoewel het verminderen van tocht en lekkage energiebesparingen oplevert omdat je geen koude buitenlucht verwarmt, houden deze gesloten ruimtes ook de CO2 van onze uitgeademde adem vast, wat kan leiden tot veel negatieve gezondheidseffecten, waaronder verhoogde verkoudheids- en griepsymptomen. Verbeter daarom de luchtkwaliteit in je woning met behulp van de onderstaande tips. 

Vervang je luchtfilters

Experts raden aan om de luchtfilters in je centrale airconditioner, CV ketel of warmtepomp elke maand dat ze in gebruik zijn, te vervangen. De taak van het luchtfilter is niet alleen om de lucht schoon te houden van verontreinigingen, maar het houdt ook stof en vuil uit je verwarming, ventilatie, airconditioningsysteem en leidingwerk. Vervuilde luchtkanalen kunnen een broedplaats zijn voor schimmelsporen in de lucht. Het is veel voordeliger om je filters regelmatig te vervangen dan om ook voor kanaalreiniging te betalen. Het vervangen van luchtfilters is eenvoudig, onthouden om het te doen is moeilijk. Hier is een tip: koop meerdere luchtfilters tegelijk en stel een alarm in op je smartphone zodat je elke maand de luchtfilters vervangt.

Bewaak CO2 niveaus

Waarom CO2 monitoren? Kooldioxide (CO2) is anders dan koolmonoxide (CO). CO2 is natuurlijk. We ademen het allemaal uit. Hoge niveaus fungeren echter als een systeem voor vroegtijdige waarschuwing voor de luchtkwaliteit binnenshuis Een CO2 meter kan in een kantoor, op een schoolbureau, nachtkastje of in een centrale ruimte van het huis worden geplaatst. Wat het zo handig maakt, is de mogelijkheid om je luchtkwaliteit in “realtime” te zien. Het grote LCD scherm op dit apparaat toont je het kooldioxidegehalte, de temperatuur en de relatieve vochtigheid. Het is bovendien erg eenvoudig om met zo’n CO2 meter te werken, een kind kan de was doen. Is het CO2 gehalte te hoog? Dit betekent dat je HVAC-systeem niet goed werkt en dat je lucht gevuld is met chemicaliën in de lucht, verontreinigende stoffen en micro-organismen die verkoudheid verspreiden of allergieën kunnen veroorzaken. Los dit probleem op!

Regel de vochtigheid

De relatieve vochtigheid van je huis moet hoog genoeg zijn om hoesten en neusbloedingen te voorkomen, maar laag genoeg om geen vochtproblemen zoals schimmelgroei te veroorzaken. Een relatieve luchtvochtigheid binnenshuis tussen 40 tot 60 procent wordt vaak aanbevolen. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met de temperatuurverandering tussen zomer en winter. In koudere klimaten moet de luchtvochtigheid in de winter 30 tot 40 procent zijn om condensatie op ramen en andere oppervlakken te voorkomen. Als je geen luchtbevochtiger of luchtontvochtiger hebt aangesloten op de verwarming van je huis, moet je investeren in een luchtbevochtiger voor gebruik in de winter en luchtontvochtiger voor gebruik in de zomer. Een luchtreiniger zou hier eventueel ook nog bij kunnen helpen, al heeft dit apparaat een andere functie dan een luchtbevochtiger of -ontvochtiger.