De omikronvariant van het coronavirus is minder ziekmakend dan eerdere varianten. Toch blijven kwetsbare groepen een groter risico lopen om ernstig ziek te worden. Minister Kuipers nodigt deze groepen daarom uit voor een herhaalprik. Na ontvangst van de uitnodigingsbrief kunnen 70-plussers een afspraak maken op een priklocaties in de regio, waaronder in de eigen gemeente bij het Dienstencentrum. 

Alle 70-plussers uit Staphorst die een uitnodigingsbrief hebben ontvangen kunnen een afspraak maken voor dichtbij locatie Dienstencentrum (Berkenlaan 1). “Na een aantal maanden prikken in de huisartsenpraktijk, is in overleg met de gemeente en de huisartsen gekozen voor een meer permanente locatie”, legt Natasja Smit, projectmanager COVID-vaccinatie bij GGD IJsselland, de keuze voor de nieuwe locatie uit. “We zijn de huisartsen erg dankbaar dat we afgelopen tijd met en bij hen mochten prikken!”Op de donderdagen tot in ieder geval eind april gelden in Dienstencentrum Staphorst de volgende openingstijden (zie ook ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties):

  • Donderdag 17 maart:
  • 30-14.30 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)
  • 30-16.30 uur 1e en 2e prik en boosterprik (vrije inloop)
  • Vanaf donderdag 24 maart:
  • 30-18.00 uur herhaalprikken (alleen op afspraak)
  • 00-20.00 uur 1e en 2e prik en boosterprik (vrije inloop)

Basisvaccinatie (1e en 2e prik) en boosterprik blijven mogelijk

De herhaalprik wordt alleen op afspraak gezet, omdat dan – voor de beste werking van het vaccin – kan worden gekeken of de laatste vaccinatie of coronabesmetting minstens 3 maanden geleden was. Natuurlijk blijft het ook mogelijk om in Staphorst een 1e of 2e prik (vanaf 12 jaar) of de boosterprik (vanaf 18 jaar) te halen. Kinderen van 5 t/m 11 jaar kunnen alleen op afspraak terecht: 0800-7070. Wil je gebruik maken van de vrije inloop? Check dan vooraf de actuele openingsdagen en -tijden op ggdijsselland.nl/vaccinatielocaties. Vergeet niet een geldig ID-bewijs (ook voor kinderen), een mondkapje en eventueel je gele boekje mee te nemen.

Waarom een herhaalprik en voor wie?

Na de basisvaccinatie (1e en 2e prik) ben je beter beschermd tegen ernstig ziek worden en ziekenhuisopname. De booster of ‘oppepprik’ die daarna wordt gegeven, zorgt voor extra bescherming. “Alleen is gebleken dat deze extra bescherming na verloop van tijd weer iets afneemt”, legt Sebastiaan van Buuren, projectleider vaccinatie bij GGD IJsselland, uit. 70-plussers, bewoners van verpleeghuizen en volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis krijgen daarom een uitnodiging voor een herhaalprik. De herhaalprik verbetert de werking van eerdere vaccinaties. “Ondanks dat omikron mild is, zou een toename in het aantal besmettingen onder de kwetsbare groepen toch tot ziekenhuisopnames kunnen leiden. Dat wil je natuurlijk voorkomen door deze mensen weer optimaal te beschermen.” 70-plussers krijgen een uitnodigingsbrief van het RIVM. Volwassenen met downsyndroom of een ernstige immuunstoornis worden via de huisarts of hun specialist uitgenodigd.