Tussen de huizen aan de Prins Bernhardstraat en Frederik Hendrikstraat in Staphorst ligt een gezamenlijke tuin. Woonstichting VechtHorst gaat de tuin vanaf deze week opknappen. Als voorbereiding daarop hebben buurtbewoners en medewerkers van VechtHorst samen de tuin opgeruimd. Tijdens een ‘samen doen’-ochtend op zaterdag 5 maart ruimden ze het zwerfvuil op. 

In de tuin lag veel zwerfafval. “Dat was de tuin ingewaaid door de februaristormen”, zegt Roeline Visscher, regisseur leefbaarheid bij Vechthorst. “Dat afval moesten we eerst opruimen. Daarna kan de hovenier pas aan de slag. We hebben ook meteen wat overhangende struiken en bomen gesnoeid.” 

Samen netjes houden

Sharon Oostra is een van de buurbewoners die meehielp om de gezamenlijke tuin op te ruimen. “Ik woon hier nu iets meer dan een jaar en ik heb het hier fijn. Het is mooi dat er nu plannen zijn om de tuin op te knappen. Het was toch wel een beetje rommelig. Nu we er samen aan werken om de tuin mooi te maken, hoop ik dat het straks ook makkelijk gaat om samen de tuin netjes te houden.” “Wij zijn ook blij dat we we dit samen met de bewoners kunnen doen”, zegt Visscher. “Op een ochtend zoals deze zie je dat buren elkaar weer tegenkomen en een praatje met elkaar maken. Dat vinden we belangrijk voor de betrokkenheid in de buurt.” 

Stuk fraaier

Vanaf deze week gaat VechtHorst aan de slag met de tuin. Visscher vertelt wat er gaat gebeuren: “Het grasveld maakt gedeeltelijk plaats voor een terras. Daaromheen komen looppaden, afgewisseld met gras. Verder zaaien we op verschillende plekken bijenmengsel, om bijen, vlinders en andere insecten de ruimte te geven. We zoeken ook naar een oplossing om de containers meer uit het zicht te krijgen. Kortom, het wordt een heel stuk fraaier allemaal.” Het werk aan de tuin is inmiddels begonnen. De verwachting is dat de tuin begin april is opgeknapt.

Combinatie met groot onderhoud en verduurzaming

De aanpak van de tuin volgt nadat VechtHorst vorig jaar groot onderhoud liet uitvoeren aan de woningen. De woonstichting wil zoveel mogelijk groot onderhoud, verduurzaming en leefbaarheidsmaatregelen combineren. “Dan knappen we een buurt in een keer flink op”, zegt Visscher. De huizen in deze straten zijn ook verduurzaamd. Ook hadden sommige bewoners al een energiebespaartas van de gemeente aangevraagd. Wie dat nog niet had gedaan, kreeg zaterdag van VechtHorst alsnog een tas, gevuld met ledverlichting.