Net als vele andere cryptomunten, vinden de oprichters van Nano dat dit dé digitale valuta wordt die in de toekomst door de hele wereld gebruikt gaat worden. De Nano crypto is snel en moet in de komende jaren gebruikt kunnen worden voor alle aankopen die je doet. Je kunt het dan ook zien als een betere variant van de Bitcoin, al is dit vooral het streven van de makers van Nano. De oprichters van de Cardano crypto zullen bijvoorbeeld precies hetzelfde zeggen. Desondanks is Nano wel wat anders dan andere cryptovaluta’s. De structuur van de blockchain is namelijk volledig anders dan wat we vooralsnog hebben gezien. Dit wordt een block lattice structuur genoemd, waarover je meer kunt lezen in het onderstaande artikel. 

Gratis transacties

Net zoals bij Qtum kopen zijn er bij het aanschaffen van Nano ook transacties. Alleen zijn ze bij deze cryptomunt gratis. Het overboeken van geld van de ene rekening naar de andere vergt namelijk maar twee transacties bij Nano, dit komt doordat de eigenaar van de account chain alleen maar de blokken toe kan voegen. Hierbij kun je denken aan een verzendtransactie. Dit trekt het bedrag van het saldo van de verzender af. De ontvangsttransactie voegt datzelfde bedrag juist toe aan het saldo van de ontvanger. Deze transacties moeten uiteraard verwerkt worden, maar dit kost amper moeite. Hierdoor zitten er dus geen kosten aan verbonden.

Zeer snelle transacties

De transacties zijn bij Nano niet alleen gratis, ze zijn ook nog eens erg snel. Dit heeft te maken met de account chain, wat door de eigenaar van het account bijgewerkt kan worden. Hierdoor kan de chain op zichzelf werken, accounts van anderen hebben er niets mee te maken. Dit is niet mogelijk in een traditionele blockchain. De blockchain waar Nano gebruik van maakt wordt daarom ook wel Directed Acyclic Graph, of DAG, genoemd. Dit zorgt dus direct voor de snelheid van de transacties van Nano, wat de belangrijkste voordeel is van deze munt.

Wallet

De account chains zijn bij Nano echt onmisbaar, maar desondanks zijn er nog meer belangrijke onderdelen bij deze cryptomunt. De wallet is hier een voorbeeld van. Je kunt een Nano wallet op meerdere manieren creëren en beheren. Zo kun je hiervoor de nanovault gebruiken, wat gebruikt kan worden op computers en smartphones. Daarnaast kun je ook kiezen voor de Nano Wallet Company, dit is niet verbonden aan de cryptomunt zelf. Een andere wallet genaamd NanoCanoe kan ook nog gebruikt worden. 

Schaalbaar

De DAG wordt overigens gezien als schaalbaar. Dit komt doordat de Directed Acyclic Graph bestaat uit een boom structuur in combinatie met een logaritmische structuur. Dit zorgt ervoor dat er altijd snelle transacties verwerkt kunnen worden. De blockchain van Nano is bovendien stresstesten ondergaan, waaruit bleek dat het 305 transacties per seconde aan kan. Dit is een stuk hoger dan de aantallen die onder meer Ethereum en Bitcoin wist te halen. Desondanks is Nano nog niet tevreden, de makers willen namelijk dat de DAG 7 duizend transacties per seconde mogelijk maakt.