Yoga kun je een uurtje in de week beoefenen, maar je kunt je ook een yoga-levenswijze eigen maken. Dan integreer je yoga in de breedste zin van het woord in je dagelijkse leven. Met naast lichamelijke oefeningen ook ademhalingsoefeningen en meditatie. 

Wie zich werkelijk in yoga verdiept en dit in zijn leven integreert zal er snel achter komen dat yoga een lifestyle kan zijn. Dan gaat yoga niet louter om dagelijkse fysieke oefeningen op een yogamatje doen om sterker en soepeler te worden, maar ook om te werken aan je geestelijke gezondheid. Ademhalingsoefeningen maken ook deel uit van een yoga-lifestyle.

Geleide meditatie aan het einde van een yogales

In veel yogascholen en ook als je yoga-oefeningen thuis uitvoert, wordt er aan het einde van een yoga-sessie een geleide meditatie gedaan. De docent vertelt op rustige toon een verhaal waar je je eigen beelden bij maakt, terwijl je met je ogen dicht languit op je matje ligt. Je gaat vervolgens mee in dat verhaal, je laat je leiden. Thuis kun je dit doen door te luisteren naar iemand die vertelt via bijvoorbeeld een app op je telefoon.

Dit is iets anders dan meditatie. Meditatie maakt vaak wel deel uit van een yoga-levenswijze, maar kun je los van een yogasessie doen. Sommige yogascholen bieden ook meditatiecurssussen aan. Daarvoor nemen deelnemers plaats op een meditatiekussen en zitten in stilte met de ogen dicht of kijken gefocust naar één punt. Niemand vertelt iets. Sterker nog; je bent juist helemaal alleen met je eigen gedachten. Het gaat er in dit geval om wat je met die gedachten doet.

Laat gedachten als wolkjes voorbijdrijven

Ondanks dat je je heel bewust wordt van iedere gedachte die voorbijkomt, is het de kunst om er niets mee te doen. Je laat ze als wolkjes voorbijdrijven. Je moet even niets van jezelf. Al die gedachten laat je voor wat ze zijn. Je kiest daarmee even voor lichtheid en leegte. Je leert accepteren dat die gedachten maar gedachten zijn. Dat je niets moet. Dat jij je gedachten niet bent. Ook al lijkt dat in het dagelijkse leven soms wel zo. Nu stap je daar even uit en geef je je over zonder aan een of andere gedachte aan te haken.

Mediteren kan best lastig zijn. Je kunt het zelf proberen, maar soms is een cursus zoals: mediteren voor beginners, helemaal niet raar om mee te starten. Je leert dan al je gedachten, en dat zijn er heel veel, gewoonweg aan je voorbij te laten gaan. Je besteedt even geen aandacht aan al die beelden en woorden die je in je hoofd voorbij ‘ziet’ komen. Je gaat steeds weer met je focus terug naar je ademhaling of een voorwerp waar je steeds naar kijkt. Dwaal je af dan herinner je je weer dat voorwerp, een kaarsje bijvoorbeeld, en richt je je blik weer geconcentreerd daarop.

 

Dit artikel wordt je aangeboden door Yogashop. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.