Een van de dingen die de meeste bedrijven vroegtijdig ten onder brengt is een slecht beeld op het kostenplaatje. Dan kunnen de kosten in een keer heel hoog gaan worden. Om dat te voorkomen zijn er altijd een paar dingen die je in gedachte moet houden. In dit korte stukje zullen we even snel met je door de meest belangrijke punten lopen, maar zelf verder onderzoek doen loont natuurlijk altijd. Om te beginnen is het handig om duidelijk te hebben wat kosten überhaupt zijn.

Terug naar middelbare school economie

Een van de eerste dingen die je leert tijdens de economieles is de formule TK=CK+VK. Dit betekent dat jouw totale kosten bestaan uit je constante kosten, zoals salarissen van werknemers en de stroomrekening, en variabele kosten zoals wanneer je bijvoorbeeld iets moet vervangen. Variabele kosten kunnen in principe overal vandaan komen, maar je constante kosten heb je altijd zelf in de hand. Zorg dus dat je hier goed zicht op hebt, en ook welke potentiële variabele kosten vaak terugkomen. Daar kan je namelijk dan vaak nog op winnen door wat kleine aanpassingen te maken.

Zorg voor een goede boekhouding

Boekhouden is tegenwoordig steeds makkelijker geworden, maar het is wel iets wat je goed moet bijhouden. Je hebt voor je boekhouding eigenlijk altijd twee opties. Je kan een dienst inhuren om het voor je te laten doen, maar dan ben je uiteraard duurder uit. De andere optie is dat je het allemaal zelf doet. Tegenwoordig is dat redelijk makkelijk te doen via boekhoudprogramma’s maar daar moet je uiteraard wel de tijd voor hebben. Het kan zijn dat jou tijd meer waard is als je niet boekhoud, en dan is het beter om een service in te huren.

Btw betalen

Een van de belangrijkste dingen waar je altijd voor moet zorgen is dat je altijd goed let in welke schaal van BTW de goederen of diensten vallen waarin je handelt. Essentieel is dan wel dat je ervoor zorgt dat je de boekhouding goed op orde hebt, want dan kan je altijd makkelijk je btw uitrekenen en zien hoeveel je nog moet betalen. Zorg altijd dat je goed in kaart hebt wat je aan btw per goed betaald. Dit verschilt namelijk aan de and van wat voor een type goed je in handelt. Over de meeste goederen wordt 21% btw gerekend, maar voor basisgoederen is dat slechts 9%. 

Onderneem zo min mogelijk op krediet

Een van de manieren waarop mensen vaak in de problemen raken is door het uitnemen van krediet met de verwachting dat de winst die ze dan kan maken het terugbetalen makkelijk zal maken. De markt kan echter onvoorspelbaar zijn, en winst is nooit gegarandeerd. Groei in een bedrijf moet niet te snel komen. Wanneer dat wel het geval is zien we vaak dat dit komt omdat ze snel groeien met kredietlijnen, maar vaak heeft een dergelijk bedrijf geen lange houdbaarheidsdatum en eindigt het in faillissement. De bekende overheid advertentie is immers waar, geld lenen kost geld. Voorkom krediet dus waar mogelijk.