Wil je niet te veel tijd in de keuken kwijt zijn en toch tot verrassende resultaten komen? Met een paar simpele aanpassingen in het recept dat je volgt, voeg je een lekkere twist aan het gerecht toe. Net iets anders dan normaal en zowel je kinderen als jij smullen er iedere keer weer van. Wat ga jij vanavond koken en hoe maak je het ook nu weer net iets anders?

Andere bereidingswijze

Waar je normaalgesproken de groentes kookt, kun je er ook voor kiezen een andere bereidingswijze toe te passen. Hierdoor krijgen de groentes een heel andere smaak en mondgevoel, wat de populariteit ervan bij de kinderen kan vergroten. Zo kun je courgette grillen of in de oven garen. Doe je dit lang genoeg, dan ontstaat er een lekker knapperig korstje wat nog beter in de smaak valt. Doe je doorgaans broccoli in een pan en laat je die net iets te lang koken? Dit doet vaak geen recht aan de smaak en knapperigheid van deze groente. Kies ervoor de broccoliroosjes in een stoommand te stomen en doe dit vooral niet onnodig. Zo blijven de smaken, kleuren en vitamines beter behouden.

Net iets meer smaak toevoegen

Volg je een standaard recept, dan kan het zijn dat de smaak nog iets te flauw is. Zelf vind je dat er te weinig kruiden zijn gebruikt of dat het gerecht pit mist. Daarom is het ook niet verkeerd om er iets van jezelf in te leggen en het recept een eigen draai te geven. Maak van een gewone mayonaise bijvoorbeeld een frisse limoen mayonaise, simpelweg door er wat limoensap aan toe te voegen. Of heb je een pasta gemaakt die niet pittig genoeg is? Een fijngesneden pepertje erdoor doet wonderen.

Ingrediënten vervangen

Veel mensen houden zich vaak erg vast aan een recept en durven er niet van af te wijken. De bedenker van het gerecht zal het beste weten wat erin moet en in veel gevallen mag je daar ook op vertrouwen. Tegelijk mag je ook op je eigen intuïtie en smaak vertrouwen. Heb je liever een ovengerecht met gehakt dan met kip, neem dan de vrijheid om de ingrediënt in het recept te vervangen. Er is immers maar één weg om erachter te komen of deze verandering goed uitpakt en dat is door het uit te proberen.

Kiezen voor lokale producten

Een laatste tip om van een standaard recept een eigen gerecht te maken, is door te kiezen voor lokale producten. Ga eens naar de groenteboer of slager in het centrum van Staphorst en vraag welk streekproduct je eens moet proberen. Een traditioneel Italiaans recept verandert op deze manier naar een lokaal Staphorster gerecht doordat de Parmezaanse kaas is vervangen door een Hollandse variant.
Uiteraard is er niks mis met het strikt volgen van een bekend recept, want ook dan kom je tot heerlijke gerechten. Tegelijk doe je er goed aan af en toe af te wijken en een eigen twist te geven aan het gerecht. Laatste tip is om dan wel op te schrijven wat je hebt veranderd, zodat je hetzelfde gerecht opnieuw kunt maken.