Dat er al jaren een flink tekort is aan personeel in de zorg is inmiddels wel bekend. Dit is dan ook precies de reden waarom er steeds meer mensen zijn die de keuze maken om als zij instromer de zorg in te gaan. Dit doen ze aan de ene kant omdat ze toe zijn aan iets nieuws, maar aan de andere kant ook om ervoor te zorgen dat de tekorten waar nodig kunnen worden opgelost. Nu is het een utopie om te denken dat we dit met alleen een aantal zij instromers voor elkaar gaan krijgen, maar is het wel een goede eerste stap. Wil jij weten wat een zij instromer is of er misschien wel één worden? Dan is het goed om dit artikel even rustig door te lezen. Wij vertellen je er namelijk alles over wat jij moet weten.

Wat is een zij instromer?

De zorgsector en ook andere sectoren komen al jarenlang flink personeel tekort. Dit heeft er dus ook voor gezorgd dat er steeds op een creatieve manier gezocht moest worden naar personeel. Logisch, want op de manier zoals dit altijd werd gedaan, werkt het niet meer helemaal. Een van de manieren om dit te doen, is door mensen die nog helemaal niet werkzaam zijn binnen de zorg, toch zover te krijgen deze stap wel te maken. Dit doen ze door een opleiding aan te bieden en daarnaast gewoon te kunnen werken. Dit houdt in de praktijk vaak in dat je 4 dagen per week werkt en 1 dag naar school gaat om het vak te leren. Dus stel dat je een WMO consulent vacature hebt gezien, maar je (nog) niet beschikt over de juiste diploma’s, dan kan het dus heel goed zijn dat je middels een zij instroom traject een opleiding kunt volgen.

De voordelen van een zij instromer

Als zij instromer heb je een hoop voordelen. Het grootste voordeel is dat je vrijwel direct aan het werk gaat en daarnaast een studie volgt. Dit heeft als voordeel dat je dus direct ervaring op gaat doen, wat uiteindelijk ook goed is voor je CV. In het verlengde daarvan krijg je ook direct salaris. Weliswaar vaak wat minder omdat je nog leerling bent, maar dit zorgt er vaak wel voor dat mensen die op latere leeftijd een switch willen maken, zich niet druk hoeven te maken dat ze hun volledige salaris moeten laten vallen. Wat je daarnaast ook als voordeel hebt, is dat je met een frisse start begint. Vaak kiezen mensen die toe zijn aan iets nieuws voor deze constructie, omdat ze direct een bepaald vakgebied leren en dus eigenlijk vrijwel direct aan de slag kunnen in hun nieuwe functie.

Solliciteer op een vacature

Wil jij graag werken in de zorg, maar heb je (nog) geen diploma? Dan is helemaal geen gek idee om via een zij instroom een opleiding te gaan volgen en daarnaast ook direct aan het werk te gaan. Het enige waar je wel even goed naar moet kijken, is of de vacature in Drenthe in de zorg die je hebt gezien, deze mogelijkheid ook biedt. Mocht dit niet zo zijn, dan is het helemaal niet raar om gewoon eens te bellen en te vragen welke mogelijkheden ze bieden ten aanzien van dergelijke trajecten. Ze staan namelijk te springen om (goed) personeel.