Het is maaitijd in Nederland! Kunstproject ‘Gemaaid’ van beeldend kunstenaar Merijn Vrij is nu te zien op twee buitenlocaties en een huis-expositieruimte. Gemaaid maakt onderdeel uit van de kunstroute ‘Grensloos Kunst Verkennen’ (GKV 2024) op de grens van Overijssel en Drenthe, in IJhorst en De Wijk.

Op maandag 13 mei j.l. zijn onder leiding van Merijn Vrij door de Drentse Zeisbrigade ‘Zendemaaiers’ de symbolische figuren O en X gemaaid. De ‘O’ in dit natuurgebied de Reest, in ecologisch grasland. De ‘X’ in het raaigras-weiland van landbouwbedrijf Rooze, even verderop in de route. De zeisers liepen in tegengestelde richting, hierdoor is er een ril van gemaaid gras (‘zwil’ genoemd in het Drents) in het midden ontstaan. Zo is er een extra vorm binnen de figuren X en O gekomen.

Vanaf deze 16 meter hoge uitkijktoren in IJhorst (in 2023 gebouwd) en de hoogzit bij het weiland van boer Rooze kunnen bezoekers de gemaaide vormen zien. Grasgroei gaat snel, de vormen verdwijnen in de loop van deze kunstroute. Juist dit proces vindt Vrij interessant. Het project speelt zo bewust met de beide locaties in dit landbouwgebied én met de cyclus van het maaien van gras.

In de tot galerie omgebouwde kamer (Molenstraat 19, De Wijk) toont Vrij zijn films (realtime) en fotografie: het ritmische maaien is met een drone vastgelegd. Publiek kan hier -als gimmick- met de maaivormen X en O ‘boter-kaas-en-eieren’ spelen. Om zo samen de toekomst van grasland te onderzoeken: komt ‘t ecologisch en natuurvriendelijk beheer meer in zicht? Of blijft de agrarische raaigras-teelt dominant in de landbouw? In juni wordt de stand opgemaakt terwijl op de twee buitenlocaties het gras al is aangegroeid.

‘Gemaaid’ belicht de knelpunten van hedendaagse grasteelt en de zoektocht naar een toekomstbestendig landschap. Kan de jonge boer overleven op ecologisch grasland? Is er een toekomst voor grasteelt in de veranderende wereld? “Gemaaid” snijdt door de complexiteit van deze hedendaagse landbouw kwesties. Met het dichtgroeien is de cirkel rond: de open plekken zijn verdwenen maar de open vraag over de toekomst van grasland blijft bestaan. ‘Gemaaid’ wordt daarmee een urgente oproep tot dialoog over de wisselwerking tussen mens en natuur. En over de vraag hoe we met ons Nederlandse op landbouw georiënteerde landschap omgaan.

Dichter Johan de Goede heeft speciaal voor dit project het gedicht; ‘gemaaid’ neemt de Wijk, of: gras zijt gij en tot gras zult gij wederkeren’ geschreven.

Donderdag 16 mei: GKV2024 kunstroute geopend en is t/m 2 juni te zien: https://grenslooskunstverkennen.nl

Merijn Vrij maakt zijn kunstprojecten speciaal op locatie en ‘samen met de locatie’. Locatie specifiek. De omgeving is inspiratie. Vrij werkt vaak met natuurlijke materialen, met de natuur en het landschap. Projecten zoals: ‘Wilgenborg’ Blauwestad, Artist in research project ‘Oogst’ in Museum Belverdere, ‘Green Space’ in Forum Groningen en ‘See 01’ voor Kunstvloed. Info Merijn Vrij: www.merijnvrij.nl / merijnvrij@icloud.com +31 (0)6 12160995

Donderdag 16 mei: GKV2024 kunstroute geopend en is t/m 2 juni te zien: https://grenslooskunstverkennen.nl

Vragen over de kunstroute GKV: via Hilde Makkinga (Molenstraat 19, De Wijk, locatie Vrij ) +31 (0)6 27434855

Deelnemende kunstenaars: Atelier Van Lieshout, Marieke Bolhuis, Margriet van Breevoort, Karin van Dam, Eveline van Duyl, Willem Harbers, Chantal van Heeswijk, Sascha van Holt, Mischa van Huijstee en Marijke van Es, Kim Kenyon, Guda Koster, Marianne Lammersen, Linde Leijh, Maya Mastwijk, Ingrid Mol, Krikor Momdjian, Pepijn van den Nieuwendijk, Pauline Nijenhuis, Annemiek Punt, Erik Stokker, Thea van Vliet, Merijn Vrij, Marijke Wijgerinck, Bente Wilms.

Locatie IJhorst, uitkijktoren: https://maps.app.goo.gl/NQRop9yWA6bGunLN9
Film en fotografie, Sjoerd Banga: +31 (0)6 48757191
Info en anekdotes Drentse Zeisbrigade ‘Zendemaaiers’ via Freek Heuvelman: +31 (0)6 29240658
Gedicht Johan de Goede, dichter en beeldend kunstenaar: +31 (0)6 38245478 / https://degoedepoezie.nl/gras laat het gedicht voorlezen