De gemeente Staphorst en De Woonpas hebben de samen besloten de implementatie van de Gemeentelijke Verduurzamingsregeling (GVR) uit te stellen. Reden hiervoor is onzekerheid over het ontstaan van mogelijke (financiële) risico’s als gevolg van verschillende manieren waarop de regeling kan worden toegepast. De GVR is een regeling waardoor particulieren woningeigenaren hun woning kunnen laten verduurzamen zonder dat zij hiervoor eigen geld hoeven aan te wenden. De woningeigenaar betaalt vervolgens de verduurzaming – verspreid over 30 jaar – terug via de gemeentelijke baatbelasting.

Tegenstrijdig
De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft enerzijds in een bericht in februari aangegeven dat de baatbelasting voor verduurzaming van woningen strijdig is met de wet en dat een wetswijziging nodig is om de regeling te kunnen toepassen. Anderzijds geven deskundigen op het gebied van fiscaal recht aan dat een wetswijziging hooguit wenselijk is – maar zeker niet noodzakelijk.
Wethouder Alwin Mussche: “De tegengestelde berichten maken dat wij eerst nog eens goed willen kijken hoe de situatie nu precies in elkaar steekt. De Woonpas heeft hier begrip voor en we hebben daarom met elkaar besloten om de implementatie in Staphorst tijdelijk uit te stellen.”

Vervolg
De eerder aangekondigde proef met 15 woningen in Staphorst-Noord wordt uitgesteld. Mussche: “ We houden de ontwikkelingen omtrent de GVR goed in de gaten. Een voorbeeld hiervan kan zijn dat gemeenten meedoen en succesvolle resultaten halen. Tegelijkertijd is het mogelijk dat er binnen de fiscale wereld een ander inzicht ontstaat over de inzet van de baatbelasting voor regelingen als de GVR regeling. We volgen het nauwlettend, want zoals gezegd: we stellen de regeling tijdelijk uit, we annuleren hem niet.”