Op 16 september a.s. hoopt Koc Rouveen/Staphorst e.o. weer een jongveekeuring te organiseren bij Loon- en grondverzetbedrijf Trompetter in Rouveen. Dit jaar met extra feestelijk randje want het is 10 jaar geleden dat een aantal enthousiaste vrijwilligers de eerste kalverkeuring organiseerde.

Voordat Koc Rouveen/Staphorst e.o. op 21 september 2013 in samenwerking met de Boerendag een kalverkeuring organiseerde was het meer dan 50 jaar geleden dat er een keuring in Rouveen werd georganiseerd.

In 1962, helaas is de exacte datum niet bekend, werd er door melkfabriek De Kleine Winst een keuring georganiseerd. Toen is de wisselbeker gewonnen door Hendrik Kuiper woonachtig aan Oude Rijksweg 281 in Rouveen. In die jaren ’50 werden door zowel melkfabriek De Vlijt als De Kleine Winst regelmatig keuringen georganiseerd. Er waren verschillende rubrieken met kalveren, stieren, drachtige vaarzen en melkkoeien.

Er werd een ring gemaakt bij iemand in het weiland. Er werden een paar tenten opgezet en de vrouwen werden opgetrommeld om koffie te schenken. De deelnemers liepen met de overall in de ring terwijl een jury, van buitenaf, de dieren keurde.

Inmiddels wordt er alweer 10 jaar lang een jongveekeuring georganiseerd in Rouveen. De deelnemers lopen niet meer in een overall in de ring maar met nette witte blouses. Het dier wordt mooi geschoren en de deelnemers zorgen ervoor dat ze samen glimmend de ring in stappen. De rubriek babykalfjes zijn niet meer weg te denken maar ook de pinken hebben een belangrijke plek tijdens de keuring ingenomen. En natuurlijk misschien wel het aller belangrijkste: de kalveren! Het bestuur van Koc Rouveen/Staphorst e.o. geniet er elk jaar weer van om de kinderen zo enthousiast, fanatiek en lief met hun kalfje om te zien gaan.

De 10e jongveekeuring georganiseerd zal dus plaats vinden op 16 september in Rouveen. Er zullen weer babykalfjes, kalfjes, pinken en koeien in de ring komen. De deelnemers kunnen zich tot en met 16 juli aanmelden via www.kocrouveenstaphorst.nl. Hier is ook meer informatie te vinden waar de dieren aan moeten voldoen. De organisatie hoopt dat er weer vele deelnemers die vol enthousiasme hun dier gaan showen. Er kunnen in totaal 80 dieren deelnemen aan de keuring, vol is vol.

In 2022 werd de laatste keuring georganiseerd. Helaas zat het weer niet mee, waardoor de keuring onder de kapschuur van Loon- grondverzetbedrijf Trompetter is georganiseerd.

Hieronder 2 plaatjes uit 2017 © Alja Admiraal