Veel ouders zweren bij het gebruik van nachtlampjes voor hun kinderen. De meerderheid van de experts zegt echter dat ze niet nodig zijn en mogelijk meer problemen veroorzaken dan ze oplossen. Dus, gebruik je er een of niet? Hier zijn alle voor- en nadelen om je te helpen met het nemen van een beslissing over een nachtlampje kind in de slaapkamer van je kroost. 

De voordelen 

  • Ze zien er schattig uit – De meeste kinderen vinden het heerlijk om hun favoriete personage in hun kamer in lichte vorm te hebben, of iets leuks als een sterrenhemel.
  • Ze stellen kinderen op hun gemak – Een klein beetje licht kan een angstig kind dat misschien bang is in het donker, helpen beter in slaap te vallen, vooral als ze in een nieuwe omgeving is.
  • Ze helpen met toilet trips – Zelfs als je kind zindelijkheidstraining onder de knie heeft, kunnen ongelukken gebeuren ‘s nachts voor een lange tijd, en vaak is het omdat ze haar weg naar de badkamer in het donker niet kunt vinden. Door de nachtlamp zullen ze immers niet over je leren handtas dames die ergens op de vloer ligt struikelen. 
  • Ze helpen ouders om te zien – Dit is vooral handig ‘s nachts voor moeders die borstvoeding geven, of wanneer je koorts moet controleren of medicijnen moet toedienen en het licht niet wilt aandoen. 
  • Ze helpen broers en zussen die een kamer delen – Wanneer broers en zussen van verschillende leeftijden kamers delen, kan een nachtlampje handig zijn als de oudere op een later tijdstip naar bed gaat, zodat ze zich klaar kunnen maken om naar bed te gaan bij weinig licht. 

De nadelen

  • Ze knoeien met melatonine – Dit is het grootste probleem. Als we slapen in een kamer die niet donker is, heeft dit invloed op ons vermogen om het slaapverwekkende hormoon melatonine af te scheiden, dat nodig is om ons moe te maken. Kinderen met een nachtlampje kunnen moeilijker in slaap vallen, of ze kunnen een slechtere slaapkwaliteit ervaren.
  • Ze kunnen afleidend zijn – Sommige nachtlampjes, vooral die met beweging, kunnen kinderen erg afleiden en voorkomen dat ze snel in slaap vallen. 
  • Ze kunnen angst in het donker creëren – Baby’s worden zonder angst geboren en slapen graag in het donker zonder drama’s. Pas als ze twee of drie jaar oud zijn, wanneer hun verbeeldingskracht begint, kunnen ze een angst voor het donker ontwikkelen. Als je dit echter eerder met een nachtlampje uitschakelt, kan die angst daadwerkelijk worden veroorzaakt.
  • Ze kunnen problemen veroorzaken wanneer je weg bent – Als je kind gewend is een nachtlampje aan te hebben en je vergeet het wanneer je op vakantie bent of bij de grootouders blijft slapen, kan dit erg verontrustend voor hen zijn.

Ze kunnen een stroomverbruik zijn – Alles wat de hele nacht aan staat, kan een enorme aanslag zijn op je energierekening. En als je er een met batterijen gebruikt, kan het niet alleen kostbaar zijn om de batterijen regelmatig te vervangen, maar het is ook een gedoe.