Nano is een cryptocurrency die al een paar jaar aanwezig is. Het was in het verleden in omloop onder de naam RaiBlocks, en het enige dat sindsdien is veranderd, is de branding van de cryptocurrency. Je gebruikt nog steeds dezelfde XRB-tokens en het netwerk is nog steeds hetzelfde. Nano heeft altijd gezocht naar een cryptocurrency die niet wordt geplaagd door de problemen van Bitcoin en die ook fiat kan vervangen, dit is waarom Cardano kopen bijvoorbeeld veel gedaan wordt door mensen. Dit wordt met de Uniswap gedaan door een systeem te bieden dat vrij is van transactiekosten, snelle transacties en decentralisatie van macht.

Nano is een blockchain-cryptocurrency waarmee gebruikers snel transacties kunnen uitvoeren. Het concurreert heel goed met Bitcoin en andere populaire cryptocurrencies omdat de blauwdruk het beschermt tegen de problemen waarmee zijn concurrenten worden geconfronteerd, zoals centralisatie van macht, hoge energievereisten, hoge transactie latenties, enz. Het kopen van deze munt kan daarom beter zijn dan de Chiliz coin, al hangt dit van de situatie af.

Net als IOTA gebruikt Nano zijn eigen block-lattice techniek in plaats van het typische blockchain-netwerk dat Bitcoin en de meeste andere cryptomunten gebruiken. Block-lattice werkt vergelijkbaar met IOTA’s Tangle, maar er zijn enkele verschillen. In Nano’s block-lattice heeft elk gebruikersaccount een blockchain. Deze blockchains zijn verantwoordelijk voor het bijhouden van de grootboeken van gebruikersaccounts, terwijl de hoofd blockchain alleen een record van deze grootboeken bevat. Dit neemt niet alleen de hoge opslagbehoefte van de blockchain-grootboeken weg, zoals het geval is met Bitcoin, maar verbetert ook de transactietijden.

Met block-lattice stuurt de afzender XRB-tokens en ondertekend zijn of haar blok. Het laatste blok in zijn of haar blockchain heeft een overzicht van het rekeningsaldo. De afzender ondertekent het nieuwe blok en wacht vervolgens tot de ontvanger hetzelfde doet. De ontvanger tekent het blok bij het ontvangen van het geld en zijn blockchain wordt bijgewerkt met het nieuwe saldo. Omdat het geld in UDP-pakketten wordt verzonden, hoeven beide partijen niet tegelijkertijd online te zijn en kunnen duizenden transacties tegelijkertijd plaatsvinden. Het feit dat alleen rekeningsaldi en niet de volledige transactiegeschiedenis wordt vastgelegd, verbetert ook de belasting van de blockchain voor opslag. Er zijn geen mijnwerkers vereist, omdat de gebruikers de transacties zelf verifiëren. In geval van conflicten lossen nodes met stemrecht, een resultaat van het gebruik van gedelegeerd bewijs van inzet, de transactie op.

Nano heeft diverse voordelen, net zoals alle andere cryptomunten. Lees hier meer over in het onderstaande lijstje:

  • Geen transactiekosten en geen miners nodig
  • Lagere energiebehoefte en betere transactietijden
  • Gebruikt DAG en DPoS om te zorgen voor een echt gedecentraliseerde cryptocurrency
  • Een mobiele portemonnee is iets dat niet alle cryptocurrencies bieden tegenwoordig

Alhoewel Nano dus meerdere voordelen biedt, heeft het helaas ook wat nadelen. Ze worden genoemd in het onderstaande overzicht:

  • Is niet beschikbaar op veel beurzen, slechts een paar
  • De technologie is nieuw en relatief niet getest
  • Geen ander nut dan een valuta te zijn, waardoor het concurreert met veel andere soortgelijke projecten in de crypto wereld