Als je niet een van die mensen bent die opspringen van vreugde bij het idee om op een vliegtuig te stappen, ben je niet de enige! Geschat wordt dat 10 tot 30 procent van de mensen enige mate van stress ervaart bij het vooruitzicht van vliegen. Een beetje voorbereiding voorafgaand aan de reis en een paar tips om te helpen als je eenmaal aan boord bent, kunnen echter wonderen doen om je vliegreisstress te verminderen. Hieronder lees je hier meer over!

Voordat je weggaat

Leer onder meer een paar ontspannings- of meditatietechnieken. Installeer bovendien een app op je telefoon, dat kan handig zijn tijdens de vlucht. Maak daarnaast een afspraak met je arts of apotheker, zeker als je chronische gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt. Als je ernstig gestrest bent bij het idee van vliegen, kan je arts medicijnen voorschrijven om je te helpen slapen of om je stress te verminderen. Denk eraan om, afhankelijk van je bestemming, te controleren of je vaccinaties of preventieve behandelingen nodig heeft, bijvoorbeeld tegen malaria.

Doe de nacht voor je vertrek je best om een ​​goede nachtrust te krijgen: blijf uit de buurt van cafeïne en alcohol (vooral ‘s avonds), eet een lichte maaltijd, drink kruidenthee, neem een ​​bad voor het slapengaan, enz. Daarnaast moet je voordat je vertrekt ook al achterhalen wat de beste route is naar het vliegveld, zo kun je van Brugge naar de luchthaven in Brussel bijvoorbeeld het beste met een bus doen. Ga je desondanks in je eigen auto naar het vliegveld? Zorg er dan voor dat je al een parkeerplekje hebt gereserveerd voordat je weggaat om deze stress te verminderen. Kun je online inchecken voor je vlucht? Doe dit dan ook! 

Tijdens de vlucht

Vermijd het drinken van alcohol en let op de hoeveelheid cafeïne die je consumeert (bijv. koffie, frisdrank of energiedrankjes), omdat beide je angst kunnen vergroten. Drink daarnaast regelmatig water tijdens de vlucht, vooral op lange vluchten, aangezien de lucht in vliegtuigen erg droog is. Opstijgen en landen zijn meestal de twee meest stressvolle momenten van een vlucht. Dit is wanneer je je ontspanningsoefeningen wilt doen. Als je een app gebruikt, zorg er dan voor dat deze werkt in de vliegtuigmodus (download de inhoud indien nodig voor het opstijgen). Dit moet je eigenlijk al achterhalen voordat je überhaupt het vliegtuig instapt. 

Laat de stewardessen ook weten dat je een nerveuze vlieger bent. Zo kunnen ze je tijdens de vlucht in de gaten houden en je geruststellen als er turbulentie is. Open daarnaast de ventilatieopeningen boven je stoel. De luchtstroom kan gevoelens van claustrofobie helpen verminderen. Houd je gedachten tijdens de vlucht van je nervositeit af, bijvoorbeeld door een boek of tijdschrift te lezen, naar muziek te luisteren of een film te kijken. Als je je tijdens de vlucht angstig begint te voelen, haal dan diep adem: adem in door je neus en uit door je mond. Door je ademhaling onder controle te houden, zouden je angstsymptomen geleidelijk moeten afnemen. 

Achterhalen wat je kunt doen tegen vliegstress

Als je je zorgen maakt over het idee om in het vliegtuig te stappen, zouden de bovenstaande tips nuttig moeten zijn. Als je vliegangst echter zo groot is dat je zelfs geen voet op een luchthaven kunt zetten, laat staan ​​in een vliegtuig, heb je waarschijnlijk de expertise nodig van een gezondheidsprofessional die gespecialiseerd is in fobieën. Er zijn dan ook behandelingen beschikbaar om mensen te helpen hun vliegangst te overwinnen. Dit heeft zelfs een naam gekregen: aviofobie en/of aerofobie. Als je hier last van hebt dan is het over het algemeen beter om niet een vliegreis te boeken. De tips die genoemd zijn in dit artikel zullen je namelijk niet echt helpen bij vliegangst, ze zijn juist echt gefocust op de mensen die veel stress ervaren tijdens een vlucht. Dan moet je wel echt de bovenstaande adviezen toepassen om je stress te verminderen!