Iedere vrouw weet dat het er een keer aan zit te komen: de overgang. Maar wanneer begint de overgang precies? En hoe lang duurt het eigenlijk? Dat is per vrouw verschillend. Lees hier in dit artikel hoe het precies zit. 

Gemiddelde leeftijd overgang 

De periode waarin je van je vruchtbare leeftijd in de onvruchtbare leeftijd komt noemen we de overgang. Dit is een proces wat geleidelijk gaat. Het is niet zo dat je eicellen plotseling op zijn. De voorraad wordt langzaam minder. Vandaar dat je menstruatie uit kan blijven of sneller achter elkaar plaats kan vinden. Overgang leeftijd is bij iedereen anders, maar de gemiddelde leeftijd waarop het proces begint is rond de vijfenveertig jaar. Er is maar een factor die een belangrijke rol speelt en dat is de leeftijd van je moeder. De kans is groot dat een vrouw rond dezelfde leeftijd als haar eigen moeder in de overgang terecht komt. 

Gemiddelde leeftijd menopauze

Wanneer de overgang bezig is kan je met overgangsklachten te maken krijgen. Voorbeelden hiervan zijn nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en opvliegers. Een vroeg signaal zijn de stemmingswisselingen. Je reageert emotioneler of bent prikkelbaar. Je omgeving heeft dat vaak veel eerder in de gaten dan jezelf. Op een gegeven moment is het zover dat je allerlaatste menstruatie plaatsvindt. Dat moment wordt de menopauze genoemd. Je kan pas zeker weten dat het zo is wanneer je een jaar lang geen menstruatie meer hebt gehad. Wat dat betreft kan je het pas na een jaar exact weten. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze plaatsvindt is 51 jaar. Een stuk eerder of later is goed mogelijk. Bij iedereen is het verschillend.  

Hoe lang duurt de overgang? 

Ook de duur van de overgang is bij iedere persoon anders. Gemiddeld zit er ongeveer vijf jaar tussen de onregelmatigheid van menstruaties en de menopauze. Na de menopauze kan het echter nog een aantal jaren duren voordat je helemaal van de klachten af bent. Met name in het eerste jaar na de menopauze kan je behoorlijk last hebben van overgangsklachten. Daarna wordt het minder. Soms zijn vrouwen kort in de overgang, maar het komt ook voor dat iemand er tien jaar last van heeft. Daarbij blijft zo’n 15 procent van de vrouwen na die tien jaar nog met klachten kampen. 

Vervroegd in de overgang

Het komt voor dat vrouwen vervroegd in de overgang raken. Dit zijn vrouwen die voor hun veertigste voor het laatst ongesteld worden. Het komt zelfs voor dat vrouwen pas in de twintig zijn. Dit is nogal heftig voor vrouwen, zowel lichamelijk als psychisch. De kans op kinderen krijgen wordt immers zeer klein. Niet altijd is er een medische oorzaak te vinden. Het kan zijn dat je vroeger dan normaal door je voorraad eicellen heen bent of je eierstokken functioneren niet goed. Maar ook chemotherapie of een erfelijke aandoening kan de oorzaak zijn. Wanneer je hiermee te maken hebt is het goed om de huisarts of de gynaecoloog te bezoeken. 

Laat in de overgang 

Kom je na je vijfenvijftigste in de overgang? Dan noemen ze dat gemiddeld gezien laat. Of dat nou geluk is of niet dat ervaart iedereen anders. Sommige vrouwen hebben nauwelijks klachten de ander des te meer. Het kan vervelend zijn wanneer je op je vijfenvijftigste in de overgang komt en op je vijfenzestigste voor de laatste keer ongesteld wordt. Dan kan je tot ver in je zeventigste te maken krijgen met klachten zoals opvliegers. Ieder lichaam is anders, maar wanneer je geen goed gevoel hebt bij je overgang praat dan eens met de huisarts of een gynaecoloog.