We hebben er enorm naar uitgezien om weer onbeperkt te mogen reizen. Gelukkig geldt reizen in het openbaar vervoer niet alleen meer voor noodzakelijke kilometers. We kunnen er gelukkig allemaal weer op uit. En of het nu dichtbij of ver weg is, er wordt alweer dankbaar gebruik gemaakt van alle mogelijkheden. Uit in eigen land of naar een verre bestemming in een ander werelddeel.

Dichtbij huis starten de OV-ambassadeurs weer met inloopspreekuren. Want reizen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Helemaal niet als je de afgelopen twee jaar verplicht bent geweest om thuis te werken of vanwege medische redenen niet het huis uit kon. Die inloopspreekuren worden gehouden in de provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland. Voor wie weer eens naar het buitenland wil gaan zijn er in de provincie genoeg reisbureaus om binnen te stappen of anders is het internet een uitkomst.

Een ander werelddeel

Omdat je de laatste twee jaar nauwelijks op vakantie bent geweest, heb je een flink budget kunnen sparen om voor het inpakken eens flink uit te pakken. Je gedachte gaat daarbij naar een ander werelddeel. Je hebt een dorpsgenoot wel eens horen vertellen over de 7 wereldwonderen. Omdat je toch even bij de OV-ambassadeurs in de plaatselijke bibliotheek van Staphorst langs gaat, die daar spreekuur houden, besluit je meteen maar een paar reisboeken uit te zoeken. Er blijkt een overweldigende keuze te zijn. Van elk werelddeel zijn er meerdere dikke kleurrijke boeken beschikbaar. Wil je die allemaal doornemen, dan ben je wel meerder avondjes zoet. Je neemt dus een flinke stapel leesvoer mee en duikt een aantal nachten onder in magische culturen op andere werelddelen.

Tijdens het geblader door alle reisboeken met prachtige foto’s begin je door de bomen het bos niet meer te zien. Je zult voor jezelf een lijst moeten maken waaraan je reis moet voldoen. Je wilt best nieuwe culinaire gerechten leren kennen, maar het moet niet te wild worden. Ook wil je veilig kunnen reizen en slapen, want in een bedwants beet heb je geen zin. Hygiëne, schone sanitaire voorzieningen en een regelmatig schoongehouden slaapplaats zijn daarbij belangrijk. Daardoor zie je India en Afrika minder zitten, hoewel je verder geen vooroordelen tegen die werelddelen hebt. Je oog valt bij het lezen in één van de boeken op Hiroshima. Je bent altijd al geïnteresseerd geweest in de historie van landen en de Tweede Wereldoorlog. Wat daar heeft plaatsgevonden is natuurlijk dramatisch en met geen pen te schrijven. Daarom is deze plek bij een bezoek aan Japan de uitgelezen mogelijkheid om zelf te ervaren wat daar ooit heeft plaatsgevonden.

Goede code

Alleen aan de voorbereiding van een verre reis beleef je enorm veel plezier. Inmiddels heb je twee fraaie en degelijke nieuwe koffers gekocht waar eigenlijk meer dan het noodzakelijke in kan. De ene zal de heenreis gedeeltelijk leeg blijven, zodat je ook mooie souvenirs mee terug kunt nemen. Op een advies van een vriend die in de reisbranche werkt, hou je de kleurcodes van de diverse landen en werelddelen goed bij. Zodra de code op geel of groen springt weet je dat je wereldreis onbezorgd van start kan gaan.