Klassieke muziek staat bekend als de volksmuziek van de westerse cultuur. Het klassieke muziek luisteren wordt te vaak vergeten. We moeten het belang begrijpen van zulke mooie muziek gecomponeerd door grote componisten. Klassieke muziek is heel anders dan popmuziek of westerse volksmuziek. Veel mensen hebben de neiging om klassieke muziek als vroeger te beschouwen en luisteren er vaak niet naar. In werkelijkheid is het de meest betoverende en rustgevende muziek die een gemoedsrust biedt die we allemaal, zo ook in Staphorst, hard nodig hebben in deze chaotische wereld. Mensen verschuiven naar westerse muziek en rockmuziek, die ook erg mooie vormen van muziek zijn, maar we mogen de oorsprong van muziek niet vergeten. 

Klassieke muziek kan van verschillende typen zijn. Het is op twee verschillende manieren gegroepeerd. Ten eerste door verschillende tijdsperioden en ten tweede door of het voor één of meerdere instrumenten geschreven is, met of zonder stemmen.

Klassieke muziek speelt zich af tijdens verschillende perioden en zijn opgedeeld in;

  • Renaissancemuziek
  • Barokmuziek
  • Klassieke muziek
  • Romantische muziek
  • Nationalistische muziek
  • Moderne muziek

Als we het over de verschillende periodes hebben, was er een componist uit de barokperiode wiens muziek toch wordt beloond als een van de stukken klassieke muziek.

Johann Sebastian Bach was een Duitse componist uit de barokperiode en hij was een van de grootste componisten die ooit heeft geleefd. Hij staat bekend om zijn orkestmuziek. Hij werkte als musicus in protestantse kerken in Arnstadt en Mühlhausen. Later hield hij zich bezig met kamermuziek. Na de dood van zijn ouders ontving hij waardevolle lessen over muziek van zijn oudere broer. Hij was de laatste in de Bach-familie en bleef geweldige muziek componeren zoals zijn ouders deden. De invloeden van de barokperiode en die van eerdere generaties werden weerspiegeld in zijn muziek. Modulatie of het veranderen van de toonsoort in de loop van een stuk, is een ander stijlkenmerk waarbij componist Bach verder gaat dan wat gebruikelijk was in zijn tijd. Zijn muziek werd later bekend als Bachmuziek.

Een andere Duitse componist was uit de Romantiek, Ludwig Van Beethoven. Beethoven was ook een pianist. Hij blijft een van de meest bewonderde componisten vanwege zijn geweldige werk in de geschiedenis van de westerse muziek. Hij verschoof van de klassieke periode naar de romantische tijd in de klassieke muziek. Hij had het vermogen om gevoelens om te zetten in muziek. Beethoven werd geboren met een talent voor muziek.

Muziek heeft de neiging te veranderen als de voorkeuren en smaken van de mensen veranderen. Verschillende leeftijdsgroepen zullen zich bezighouden met verschillende muziekgenres die goed bij hen passen. Klassieke muziek past bij elke stijl en tijdperk. Het wordt nooit oud omdat het de melodie heeft en het goed past bij elke gelegenheid. Muziek heeft de kracht om je leven te veranderen zoals jij dat wilt. Klassieke muziek moet deel uitmaken van ons leven, zodat we een verrijkt leven vol positiviteit kunnen leiden.