Henk en Bea Harke openden vorig jaar september Zoutoase Vitalis aan de Roelof Brinkstraat in Staphorst. Het pand wordt 11 november omgedoopt tot Gezondheidshuis Staphorst, met ruimte voor meer bedrijven in de aanvullende geneeswijze.

Wij willen aanvullende faciliteiten bieden, zoals onze zoutkamers, maar ook yoga en klankschaaltherapie”, zegt Henk Harke. „En wellicht nog veel meer. We hebben de ruimte. Mensen uit de aanvullende hoek mogen zich melden.”

Zouttherapie of halotherapie is in Nederland geen erkende behandeling, toch zijn de resultaten vaak goed. Astma, bronchitis, allergieën, long covid, psoriasis, hooikoorts en eczeem schijnen verlicht te kunnen worden door halotherapie. Het fenomeen komt uit Oost-Europa, waar al eeuwenlang bekend was dat mijnwerkers die zout dolven bijna nooit ziek waren. Longartsen constateren dat slijm in de luchtwegen door het zout voor een groot deel kan oplossen.

Het Gezondheidshuis Staphorst heet nog niet zo, maar krijgt al wel langzaam vorm. Sinds kort houdt ook orthomoleculair leefstijl- en voedingsspecialist en energetisch gezins/NEI-therapeut Annekie Kiers (52) uit Staphorst praktijk in het pand aan de Roelof Brinkstraat. Haar bedrijf heeft LeV & Healthy. Annekie is orthomoleculair leefstijl- en voedingsspecialist. Ze begeleidt mensen met allerlei klachten. Vaak kijkt ze dan naar de voeding. Bijna altijd kan hier veel aan verbeterd worden.

Met een zogeheten bioresonantiemeting kan ze mensen letterlijk doormeten en zo zien hoe het lijf functioneert en wat er moet gebeuren om zaken te verbeteren. „Voeding is extreem belangrijk, het is de brandstof van ons lichaam.

Daarnaast is ze ook specialist in zogeheten Neuro Emotionele Integratie (NEI). Dit is een methode om emotionele problemen, lichamelijke klachten, onverwerkte incidenten en trauma’s op een vriendelijke manier definitief op te lossen, ook bij kinderen. Ze boekt hier goede resultaten mee. Vanuit de hele regio komen mensen naar Annekie om te kijken of ze baat hebben bij haar behandeling. Ook hier weer is de geneeswijze aanvullend en niet alternatief.

Open huis

Vanaf zaterdag 11 november komt de naam Gezondheidshuis Staphorst op het pand te staan. Van 11.00 tot 16.00 uur is er dan een open dag. Iedereen is welkom om te komen kijken.