Alle deelnemers aan IkPas zijn nu alweer ruim drie weken onderweg. Ook onze ambassadeurs. Hoe gaat het hen af? Houden ze het nog vol en wat zijn de moeilijke momenten?

“De eerste twee weken ging het supergoed”, vertelt Yteke Rijlaarsdam. “Alleen in het begin tijdens een gezellig avondje met twee vrienden pakte ik toch bijna automatisch een drankje. Zij moesten mij erop wijzen dat ik even niet dronk. Tja, aan de ene kant baalde ik wel even dat het niet kon. Ik koppel alcohol blijkbaar toch wel aan gezelligheid.” Als jongerenwerker is Yteke ook vooral benieuwd of ze de uitdaging vol kan houden. Tegelijkertijd wil ze met haar deelname een voorbeeld zijn voor de jongeren waar ze mee werkt. “Na drie weken ben ik er nu wel aan gewend. En ik moet zeggen, je voelt je de dag erna ook een stuk fitter!”

Leroy Stam, jeugdagent in Staphorst, deed vorig jaar ook al mee aan IkPas. Hij heeft de alcohol tot zo ver eigenlijk helemaal niet gemist. Een initiatief als de IkPas-campagne vindt hij erg belangrijk: “In mijn werk als agent kom ik nog steeds regelmatig in aanraking met de negatieve effecten van alcohol. Denk aan verkeersongevallen waarbij alcohol de boosdoener is, agressie tijdens het uitgaan, verslavingsproblematiek of het comazuipen onder de jeugd. Maar zonder alcohol, na corona uiteraard, kun je ook een prima feest hebben!”

Beiden denken overigens dat het door corona wel makkelijker is om de verleiding te weerstaan. Yteke: “Er zijn natuurlijk geen feestjes en weinig andere sociale momenten.” “Maar ook het sporadische drankje door de week kan ik laten staan”, zegt Leroy, “en dat bevalt uitermate goed.” Hij hoopt dat de deelnemers de positieve effecten van het niet/minder alcohol drinken, net als hijzelf ervaren. “Hierdoor zal het in de toekomst ook makkelijker zijn deze nieuwe gewoonte vol te houden.”

Doe jij ook mee met IkPas? Laat dan op het forum weten hoe het met je gaat.

Ambassadeurs gemeente Staphorst: Sietske de Wijs (gemeente Staphorst), Vera van der Vegt (Huisartspraktijk Rouveen), Arianne Lagerburg (Stichting Welzijn Staphorst), Leroy Stam (jeugdagent Staphorst), wethouder Alwin Mussche. Niet op de foto: Yteke Rijlaarsdam (SAAM Welzijn) en Aldert-Jan Semplonius (Poiesz supermarkt).