Oude cd’s en kaarsenvet welkom bij Kringloopbedrijf Noggus&Noggus

Het lijkt niks: zo’n oud stukje kaarsenvet, die ouderwetse cd of een dvd met een dikke kras. Maar het maakt veel verschil of deze artikelen klakkeloos bij het afval verdwijnen, of bij kringloopbedrijf Noggus&Noggus worden ingeleverd. Deze kaarsenstompjes en onverkoopbare dvd’s en cd’s worden namelijk niet weggegooid, maar dienen als grondstof voor nieuwe producten. Een proces dat niet alleen duurzame impact maakt maar ook kansen creëert voor mensen om te (leren) werken. De kringloopstichting doet daarom een oproep aan alle inwoners van Dalfsen, Ommen, Zwartewaterland en Staphorst: lever je kaarsvet, cd’s en dvd’s bij ons in! 

Kaarsen met een verhaal
De stukjes kaars die bij de kringloop worden ingeleverd, gaan naar de Kaarsenmakerij van WerkKracht15 (Philadelphia) in Kampen. Mensen met een beperking sorteren de kaarsen zorgvuldig op kleur, waarna ze er de mooiste nieuwe kaarsen van maken. Met veel trots en voldoening. Want wat is er leuker dan een echte baan te hebben, iets moois te maken en ondertussen ook nog eens bij te dragen aan het milieu? De kaarsen zijn verkrijgbaar bij de winkels van Noggus&Noggus, de Schatkamer in Ommen en in de webwinkel van de Schatkamer.

Duurzame arbeidstraining
En dan de dvd’s en cd’s. Als die worden ingebracht bij Noggus&Noggus, gaan leerlingen van praktijkscholen en van het speciaal onderwijs ermee aan de gang. Eerst bekijken ze samen of er nog wat leuks tussen zit voor bijvoorbeeld senioren in verzorgingshuizen. Maar het overgrote deel van de cd’s en dvd’s wordt uit het hoesje gehaald en apart gelegd. De hoesjes worden vervolgens gedemonteerd. Deze gesorteerde en gedemonteerde materialen worden door een plasticrecyclebedrijf weer geschikt gemaakt om nieuwe producten van te maken. Bijvoorbeeld waxinelichthouders (van cd’s) of tuinstoelen (van dvd-boxen) en plantenpotten (van cd/dvd-hoesjes). Het demonteren en sorteren is een mooie arbeidstraining voor de leerlingen. Ze leren in de praktijk te werken, opdrachten aan te nemen en samen te werken. Ondertussen maken ze kennis met het grote belang van duurzaamheid.

Inleveren maar!
Kaarsvet, cd’s en dvd’s kunnen tijdens openingstijden ingeleverd worden bij één van de vestigingen van Noggus&Noggus in Ommen, Hasselt, Dalfsen en Staphorst.

Circulair ambachtsnetwerk WaardeRing
Deze projecten zijn te realiseren dankzij de mooie samenwerking tussen instellingen, bedrijven, onderwijsorganisaties en gemeenten. Zij hebben elkaar weten te vinden in Circulair Ambachtsnetwerk WaardeRing. Samen initiëren de WaardeRing-partners projecten om inclusiviteit en duurzaamheid in de regio te bevorderen. WaardeRing draait om kansen voor mensen en materialen.