Zaterdag 25 mei organiseerden Land van Ons en Hoeve de Roebol voor het eerst een open dag. Zo’n 250 bezoekers kwamen een kijkje nemen bij deze biologische melkveehouderij langs het Zwartewater in Hasselt. Met een gevarieerd programma voor jong en oud was er veel te beleven. Dit alles werd mogelijk gemaakt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers.

Het bleef tot het laatst spannend of het weer mee wilde werken. Gelukkig was dat het geval en nadat de eerste bezoekers binnen waren gedruppeld,  onthulde wethouder Harrie Rietman het nieuwe informatiebord aan de dijk. Er was veel belangstelling voor de stand met informatie over Land van Ons. Een groot aantal bezoekers kwam meer te weten over deze burgercoöperatie, die grond koopt om te verpachten aan boeren die op een natuurinclusieve manier landbouw bedrijven.  Ook de film over Hoeve de Roebol, waarin te zien is hoe op dit bedrijf geboerd wordt met hart voor de natuur, trok veel kijkers.

Het programma was niet alleen informatief, maar ook actief. Ondanks de natte grond onder de voeten maakten verschillende bezoekers samen met boswachter Jeroen Bredenbeek een wandeling door de uiterwaarden. Voor de mobiele vogelkijkhut was ook veel belangstelling: daar konden bezoekers met drones en telescopen naar weidevogels kijken! Een aantal bezoekers spotte zelfs gruttokuikens, een prachtig gezicht.

De jonge bezoekers konden zich uitleven in een ontdekkingstocht door de weilanden: op zoek naar kriebelbeestjes in de sloot, het blote voetenpad lopen en klauteren en kruipen door de hindernisbaan. Vrijwilligerscoördinator bij Land van Ons Conni de Groot: “Het was prachtig om heerlijk smerige kinderen te zien genieten!”

Na afloop kwamen enthousiaste reacties van bezoekers. Zo liet één van hen weten: “Leuk om langs te zijn geweest! Prima opgezet, mooi weer en gezellige groepen mensen. Jullie hebben ongetwijfeld de passie voor weidevogels overgebracht op de vele nieuwsgierigen”.

Boeren Robert Kuiper en Freddie Aalberts kijken terug op een prachtige dag: “heel mooi om dit zo samen te doen, en te ervaren dat zoveel mensen belangstelling hebben voor ons bedrijf. Dank aan alle vrijwilligers en familieleden die hard gewerkt hebben om dit mogelijk te maken!”