Leden van de gemeenteraad hebben vrijdag 8 maart de gemeentelijke opvang voor Oekraïners bezocht. De raadsleden lieten zich informeren over het reilen en zeilen in de locatie aan de Staphorster Kerkweg, waar sinds april 2022 Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. Er wonen nu 186 mensen.

De raadsleden verdiepten zich niet enkel in hoe het gaat met het opvangen van Oekraïners, ook het huisvesten van statushouders en de betrokkenheid van vrijwilligers bij beide groepen kwam aan bod. De delegatie werd ontvangen met Oekraïens gebak en kreeg van de locatiecoördinator uitleg over het dagelijkse leven op de opvang. Vervolgens deelde een Oekraïense vluchteling haar ervaringen met de raadsleden. Een emotioneel verhaal dat de raadsleden raakte.

Vluchtelingenwerk Staphorst was aanwezig om te vertellen over de wijze waarop vrijwilligers van deze organisatie statushouders in de gemeente begeleiden. Statushouders zijn erkende vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het gaat om mensen die hier zelfstandig wonen én om mensen die tijdelijk in voormalig hotel Waanders verblijven. Een groep vrijwilligers organiseert daar wekelijks activiteiten voor de statushouders. Een initiatief dat spontaan is ontstaan. Een van de vrijwilligers kwam aan het woord over de activiteiten.

Raadslid Alberto Schra vond het een waardevol werkbezoek: “Ik ben onder de indruk van de schrijnende verhalen van de Oekraïense vluchtelingen en van de inzet en betrokkenheid van de medewerkers van de gemeente, van Vluchtelingenwerk en van alle betrokken vrijwilligers.” Het bezoek besloot met een korte rondleiding op de opvanglocatie.

Bij de foto:

Gemeenteraadsleden Luuk Hoeve, Alberto Schra, Peter de Boer en Alex Dekker, wethouders Jan Carlo Bos en Herriët Brinkman, locatiemanager Maaike Middelweerd en wnm. manager Job Brouwers bij de gemeentelijke opvang.