Vanmorgen (zaterdag) was ik te gast bij de bewoners aan de Ywehof in IJhorst voor een bijzonder moment. Ik mocht namelijk ‘hun’ nieuwe speeltuin openen.
Even terug in de tijd. Twee jaar geleden hebben meerdere buurtbewoners aan de Ywehof aan de gemeente gevraagd of zij zelf de speeltuin -waar zij allemaal op uitkijken – opnieuw mochten inrichten. De speeltuin was namelijk verouderd en aan vervanging toe. Deze vraag van de bewoners was voor de gemeente een mooie kans en gelegenheid om -voor het eerst- de inrichting van een speeltuin aan de inwoners zelf over te laten.
Aan de hand van een aantal afspraken is een speciale werkgroep met buurtbewoners aan de slag gegaan. Met klei, lego en kastanjes werd een eerste plan gemaakt. Schommelen, survivallen, glijden, klimmen en klauteren. Alles komt terug in het plan. Ook willen ze graag aandacht voor biodiversiteit met bloemrijke stroken in de speeltuin. En wat zeker niet mocht ontbreken was een centrale ontmoetingsplek met zitbanken. Samen met de andere buurtbewoners en een contactpersoon van de gemeente hebben ze het speeltuin-plan besproken en verder uitgewerkt. Een leverancier van speelmateriaal heeft vervolgens het plan gerealiseerd.
Vandaag was dan eindelijk de grote dag: de officiële opening van ‘hun’ speeltuin! Alle (groot)ouders en kinderen uit de buurt waren aanwezig. De speeltuin was prachtig versierd. Ik had het voorrecht om samen met alle kinderen uit de straat de speeltuin officieel te mogen openen. We hebben met elkaar en tegelijkertijd de feestslinger doormidden geknipt.
En ik moet zeggen: de speeltuin is echt een schot in de roos. De voorziening is erg intrek. Ook kinderen uit andere straten komen speciaal naar Ywehof om te spelen. En de school en kinderdagverblijf hebben de speelvoorziening inmiddels ontdekt. De bewoners zijn maar wat trots op ‘hun’ speeltuin. En terecht! Dank voor jullie inzet.  Heel veel speelplezier toegewenst!
En voor de gemeente? Een prachtige manier van samenwerken die absoluut op andere plekken een vervolg gaat krijgen!
© gemeente Staphorst