De Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft Alfred Strijker uit Hollandscheveld de bronzen penning toegekend voor het redden van 2 Staphorster vrouwen. Burgemeester Jan ten Kate reikte de penning uit namens de KMRD, donderdagmiddag 14 maart om 16.30 uur op het gemeentehuis van Staphorst. De onderscheiding is een van de oudste medailles in Nederland.

De 51-jarige Alfred Strijker redde begin november vorig jaar twee vrouwen uit het water langs de A28. De Staphorster vrouwen reden daar ’s middags vanuit de richting Zwolle, toen ter hoogte van de Lichtmis een auto voor hen langs sneed. Bij de poging een aanrijding te vermijden, raakte de auto van de vrouwen de vangrail. Hij schoot vervolgens naar de andere kant van de weg en belandde daar in het water.

De vrouwen konden niet zelf uit de auto komen en zaten gevangen. Het voertuig dat de aanleiding vormde voor het ongeluk, reed door. Ook andere auto’s raasden voorbij. Alfred Strijker uit Hollandscheveld zette echter acuut zijn auto langs de kant en sprong in het water. Hij haalde de vrouwen uit de auto.

Die actie maakt hem een held, wat de Koninklijke Maatschappij tot Redding van Drenkelingen betreft. Hij kreeg daarom de bronzen penning. De penningen van de KMRD zijn de oudste medailles die in Nederland nog steeds worden geslagen en toegekend. De KMRD reikt ze al sinds de oprichting in 1767 uit. Al 257 jaar dus.

De gemeente Staphorst is het van harte eens met de onderscheiding voor Strijker. Burgemeester Ten Kate roemde het feit dat Strijker ingreep, waar veel mensen dat tegenwoordig niet doen: “In een wereld waarin we steeds meer individualisme zien, reikte deze man letterlijk de helpende hand, aan volslagen vreemden. Hij sprong in het water en redde deze twee dames.”

De redder had het zelf aanvankelijk heel gewoon gevonden wat hij deed. Maar dat is het niet, benadrukte Gaius Vôute die namens de KMRD aanwezig was. “Wat wij zien is dat 20 mensen op de kant blijven staan en maar 1 iemand in het water springt.” Ook de 2 geredde vrouwen waren bij de uitreiking, hun emotionele reactie maakte eens te meer duidelijk hoe bijzonder de actie van Strijker was.