De Spathiphyllum, ook wel lepelplant genoemd, is voor velen een favoriete kamerplant geworden vanwege zijn opvallende uiterlijk. Deze kamerplant is eenvoudig en gemakkelijk te verzorgen. Het is perfect voor beginners omdat het zo weinig onderhoud vergt. De combinatie van donkergroene bladeren met witte bloemen geeft deze kamerplant een prachtige uitstraling en maakt hem bovendien de ideale sierplant om je ruimte een tropische uitstraling te geven. Gebruik daarom de onderstaande tips om optimaal te genieten van de lepelplant in je woning!

Plaats

De lepelplant staat graag op een plek met veel licht. Het beste is om de plant in middelmatig fel licht te plaatsen. De lepelplant heeft het liefst een plekje naast een raam op het westen of oosten. Een plekje vlakbij het zuiden kan uiteraard ook. Zorg ervoor dat de plant op minimaal 2 meter afstand van het raam staat. Wanneer de plant te veel (direct) zonlicht krijgt, zullen de bladeren gaan verschroeien en bruin worden. Als de lepelplant minder licht krijgt dan hij wil, zal de plant niet bloeien.

Plantenvoeding

De lepelplant gebruikt van de lente tot de zomer meer energie om nieuw blad te maken. Hierdoor heeft de plant extra voedingsstoffen nodig. Deze voedingsstoffen kun je leveren via plantenvoeding. Wij adviseren één keer per maand plantenvoeding te geven. Van de lente tot de herfst. Na het najaar en in de winter kun je beter stoppen met het geven van extra voedingsstoffen. In de winter kan plantenvoeding juist schadelijk zijn voor de lepelplant!

Water

Als je lepelplant te weinig water krijgt, zal de plant gaan hangen. Het is belangrijk om de grond van de lepelplant altijd licht vochtig te houden. Dit kun je controleren met je vinger in de grond. Laat de lepelplant nooit uitdrogen. Zelfs niet in de winter! Het beste is om de lepelplant tijdens de groeiperiode één keer per week water te geven. Geef de lepelplant in het najaar en de winter eens in de twee weken minder water.

Temperatuur

De meest ideale temperatuur voor een Spathiphyllum ligt tussen de 18 en 29 graden Celsius. Hij geeft de voorkeur aan een warme en constante temperatuur, maar kan iets koelere omstandigheden verdragen. Hoewel de lepelplant tegen behoorlijk warme temperaturen kan, betekent dit niet dat ze ook tegen direct zonlicht kan.

Verpotten

Wij raden aan om de lepelplant elke 2 jaar te verpotten. Verpotten geeft de plant nieuwe voedingsstoffen en meer ruimte voor wortelgroei. De luchtigere grond is ook heel goed voor het doorstromende water. De beste periode om te verpotten is het voorjaar. Als je de lepelplant wilt vermeerderen, moet je ze ook regelmatig verpotten. Dit is bij een lidcactus stekken ook nodig.

Snoeien

Voor deze plantensoort kan het snoeien van een lepelplant nuttig zijn. Het kan gaan om het verwijderen van vergeelde of bruin wordende bladeren, het wegsnijden van uitgebloeide bloemen of het beheersen van onhandelbare groei. Gebruik schoon en scherp snoeigereedschap om nauwkeurige sneden te maken en zorg ervoor dat de plant voldoende verzorging en onderhoud krijgt voor optimale groei en gezondheid.