Smartphones zijn een integraal onderdeel van ons leven. 60 procent van het internetverkeer is tegenwoordig afkomstig van smartphones. En de meesten van ons regelen alles, van onze sociale contacten en datinglevens tot bank- en werkmails via mobiele apps. Bijgevolg is de beveiliging van smartphones essentieel geworden. Uitzoeken hoe je bijvoorbeeld kunt weten of je telefoon is gehackt, is nu een noodzakelijke vaardigheid. Gelukkig zijn er eenvoudige maar effectieve manieren om de beveiliging van je smartphone te verbeteren en inbreuken te voorkomen. Laten we ter zake komen en in 5 tips duiken om je mobiele apparaat veilig te houden.

 

Neem sim only

Vandaag de dag kun je vrijwel overal gebruik maken van openbare wifi. Verstandig is dat echter niet. Meestal zijn de wachtwoordvrije internetverbindingen namelijk niet goed beveiligd. Als je toch internet wilt gebruiken op je smartphone als je niet thuis bent, kun je beter een sim only abonnement afsluiten. Zo kun je vrijwel overal in Nederland op het internet surfen met je mobiel, terwijl je meestal door sim only er ook mee kunt bellen en sms’en.

 

Gebruik een schermvergrendeling

Elke smartphone biedt schermvergrendeling, maar veel telefoonbezitters gebruiken ze niet. Cyberdreigingen zijn een grote zorg, maar het gevaar van fysieke diefstal is altijd aanwezig. Als je geen schermvergrendeling gebruikt, hoeft een dief alleen je telefoon te stelen om overal toegang toe te hebben. Schermvergrendelingen zijn er in de vorm van: pincodes, wachtwoorden en patronen. Dit omvat niet eens biometrie zoals gezichtsherkenning en vingerafdrukscanners. Deze kunnen een extra laag persoonlijke bescherming tegen telefoondieven toevoegen.

 

Update je software en apps

Een kernmotivatie achter veel updates is het dichten van beveiligingslekken. Na verloop van tijd worden achterdeurtjes naar oude software bekend bij hackers. Door updates te vermijden, kun je het slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Dit geldt evenzeer voor zowel je besturingssysteem (OS) als apps. Gelukkig is deze kwetsbaarheid eenvoudig en gemakkelijk op te lossen. Houd je besturingssysteem en apps altijd up-to-date om te profiteren van de nieuwste beveiligingsupgrades.

 

Vermijd openbare oplaadpoorten

Bedreigingen in openbare ruimtes houden helaas niet op bij onbeveiligde wifi-verbindingen. Hackers kunnen ook gedeelde oplaadpoorten in cafés, luchthavens of bibliotheken binnendringen. Deze methode staat in de volksmond bekend als “juice jacking“. Terwijl de poorten op je telefoon je apparaat opladen, dragen ze ook gegevens over. Als er met een openbare oplaadpoort is geknoeid, geef je een hacker mogelijk volledige toegang tot je smartphone en alle gegevens die je erop opslaat. Het beste wat je kunt doen, is deze oplaadpoorten volledig vermijden. Kies ervoor om je eigen oplader te gebruiken met standaard stopcontacten, of investeer in een powerbank.

 

Verander je wachtwoorden

Het hergebruiken van wachtwoorden is een grote bedreiging voor de veiligheid. Uit een rapport bleek dat van de 106 miljoen gebruikers waarbij twee of meer wachtwoorden waren gehackt, 60% wachtwoorden hergebruikte voor hun accounts. Het is gemakkelijk te zien waarom. Hoe moet je, met tientallen accounts op je naam, zoveel verschillende, complexe wachtwoorden onthouden? Het simpele antwoord is: met wachtwoordbeheerder. Deze software onthoudt en beveiligt je inloggegevens voor je. Veel providers bieden zelfs wachtwoordgenerators aan, zodat je die niet zelf hoeft te verzinnen.