In het kader van verduurzaming, wordt het laten plaatsen van zonnepanelen steeds populairder. Logisch ook, want je draagt niet alleen mee bij aan een beter en schoner milieu, maar je bespaart er ook direct mee op je energierekening. Daarbij komt ook dat je vaak een beter energielabel krijgt, wat ook de waarde van je woning of bedrijfspand verhoogt. Kortom, reden genoeg dus om je hier eens serieus in te verdiepen, mocht je tot het selecte groepje horen die nog geen zonnepanelen heeft laten plaatsen. Maar wat kosten zonnepanelen nu eigenlijk en in welke periode verdien je ze in de huidige tijd terug? Dit en meer vertellen we je nu!

De prijs varieert

De exacte prijs van zonnepanelen is lastig te noemen. Dit omdat het volledig afhankelijk is van je stroomverbruik en ook het type zonnepanelen dat je kiest. Wel kunnen we je een inschatting geven van wat het kost per paneel, zodat je voor jezelf een berekening kunt maken wat het jou ongeveer zal gaan kosten om het dak vol te laten leggen met deze panelen. Als we kijken naar de gemiddelde kosten zonnepanelen, dan komt dit uit op zo’n 300 tot 400 euro per paneel. Vaak zien we dat een gemiddeld huishouden er tussen de 10 en 15 nodig heeft, wat uitkomt op een totaal bedrag van tussen de 4000 – 6000 euro. Goed om te weten, is dat je er met deze kosten nog niet bent, het plaatsen van de panelen komt hier natuurlijk nog bij.

De terugverdientijd van zonnepanelen

Nu je weet wat het je ongeveer gaat kosten, is het ook goed te weten op welke termijn je ze terug verdiend. Het laten plaatsen van zonnepanelen is namelijk geen uitgave, maar een investering. Wel prettig dus om te weten of dit 5, 10 of 15 jaar duurt. Doordat je energierekening direct na het plaatsen een stuk lager uitvalt dan voorheen, verdien je met dit verschil je panelen terug. De terugverdientijd ligt tegenwoordig zo rond de 6 tot 6,5 jaar, mede afhankelijk van je verbruik en de opbrengst van de panelen. Je kunt misschien panelen hebben met een enorme opbrengst, maar wanneer je panelen maar 60 procent van de tijd stroom opwekken doordat er allemaal bomen staan, dan duurt het natuurlijk een stuk langer.

Leasen of kopen?

Nu je weet wat investering en ook terugverdientijd is, is het heel goed mogelijk dat je misschien niet direct staat te springen om je spaarrekening leeg te halen en hiervoor zonnepanelen te laten plaatsen. Dit geld verdien je natuurlijk wel terug, maar dat heeft wel even tijd nodig. Een goed alternatief is dan om te kiezen voor het leasen van deze panelen. Dat betekent dat je hiervoor een vast bedrag per maand betaalt, maar wel direct een besparing op je energierekening weet te realiseren. De totale opbrengst per maand vallen dan wel iets lager uit, maar je hoeft dan niet ineens een flinke som geld neer te leggen voor deze panelen. Daarnaast is het ook aan te raden om eens bij je gemeente te vragen of er speciale financieringen ter beschikking worden gesteld voor verduurzaming, want ook dit is regelmatig het geval.