Het fietspadenplan van de gemeente Staphorst is toe aan de volgende stap. Inmiddels is een ‘top drie’ bepaald die de gemeente wil aanpakken: de Gemeenteweg, het Scholenland en de Lankhorsterweg. Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad nu om onderzoek te mogen doen naar de beste aanpak voor deze drie.

Wethouder Herriët Brinkman beschrijft het proces tot nu toe: “Alle weggedeelten uit het fietspadenplan zijn beoordeeld volgens negen voorwaarden. Die voorwaarden stelde de gemeenteraad in april 2023 vast. Met deze negen voorwaarden kwamen we tot een score. Zo is de top drie bepaald.”

Negen voorwaarden
De negen voorwaarden die de raad in april 2023 vaststelde zijn: schatting van de kosten, de intensiteit van het fietsverkeer, snelheid, waterhuishouding, bebouwing, functie, aansluiting op het fiets- en wandelnetwerk, overzichtelijkheid en koppelkansen. Ook stelde de raad vast dat de intensiteit van het fietsverkeer, de functie en koppelkansen bij de beoordeling dubbel tellen. Wethouder Herriët Brinkman: “Dat heeft alles te maken met de belangrijkste doelen van het fietspadenplan: veiliger verkeer – zéker ook voor schoolgaande kinderen – , versterking van de toeristische netwerken en een efficiënte uitvoering”.

Top drie
De hoogste score kregen de Gemeenteweg, Staphorster Kerkweg/Bergerslag, Lankhorsterweg en Scholenland. Scholenland krijgt een aansluiting op het fiets- en wandelpad van de Wijkweg/Zwartewaterkloosterweg. De aanpak van de Staphorster Kerkweg/Bergerslag staat gepland voor 2026. Brinkman legt uit: “Deze aanpak is een voorbeeld van de voorwaarde ‘koppelkansen’. We zorgen voor een betere fietsverbinding tussen de Ebbinge Wubbelaan en de J.C. van Andelweg. Daarnaast zorgt het fietspad voor veiliger verkeer rond de school en naar het centrum. Tegelijk nemen we daar ‘klimaatadaptieve’ maatregelen, zodat het fietspad is berekend op bijvoorbeeld hevige regen.”

Inpassing
Voor de top drie is eerst nog verder onderzoek nodig. Dat moet duidelijk maken hoe een (vrij-liggend) fietspad het beste kan worden ingepast. Volgens de wethouder vraagt dat opnieuw om een zorgvuldige afweging: “We letten op woningen, het aantal bomen, de loop van sloten en beken, de ligging van kabels en leidingen, de benodigde grond en de mogelijke kosten.” Voor dit onderzoek vraagt het college de raad om € 50.000.

Planning besluitvorming
Halverwege 2024 legt het college de onderzoeksresultaten voor aan de raad. Dat is inclusief een voorstel voor de volgorde van de aanpak van de top drie en een kredietaanvraag voor het eerste fietspad.