Tijdens het vrijheidsevenement op 5 mei 2023 in Rouveen kreeg burgemeester Jan ten Kate (Gemeente Staphorst) van Holocaust-onderzoeker Lion Tokkie een ‘Stolperdrempel’ overhandigd. Tokkie vroeg of de drempel op een gedenkwaardige plek kan worden geplaatst. De ‘Stolperdrempel’, waarop de woorden ‘Wij herdenken jullie’ staan, moet een blijvende herinnering worden aan het verblijf van de Joodse dwangarbeiders in Kamp Conrad in Rouveen. Op dinsdagmorgen 3 oktober wordt de drempel definitief geplaatst op de hoek Oude Rijksweg– Conradsweg, vlakbij het toenmalige kamp. Tegelijkertijd wordt een informatiebord onthuld. Op 3 oktober is het 81 jaar geleden dat de Joden uit Kamp Conrad werden gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

‘Het plaatsen van de drempel is voor ons als werkgroep weliswaar het laatste openstaande actiepunt maar daarom niet minder belangrijk‘, aldus voorzitter Arend Harink. ‘De Joodse geschiedenis in Rouveen raakt ons diep. Kort na hun gedwongen arbeid hier in het dorp werden ze vermoord. Zodra dat besef er is, wil je erover blijven vertellen. Vandaar dat we nog eenmaal inwoners vragen om bij elkaar te komen, om aan ze te denken.’ Al bijna vier jaar zijn Harink en de werkgroepleden druk met het organiseren van allerlei activiteiten, waarbij het 5-mei-evenement van 2023 het zwaartepunt was. ‘We kijken met dankbaarheid terug. Duizenden bezoekers, jong en oud, waren die dag getuige van indrukwekkende oorlogsverhalen. Onze boodschap van ‘herdenken, vieren en doorgeven’ is geland, daar zijn we zeker van.’

Vooral het verhaal van Emanuel Roos, één van de Joden van Kamp Conrad, ontroerde op 5 mei. Emanuel Roos uit Staphorst was in de oorlog dwangarbeider in eigen dorp. Voor de oorlog was hij vertegenwoordiger, maar hij moest op last van de Duitse bezetter zijn baan opgeven. En zo kwam hij, medio 1942, in Kamp Conrad terecht. Hij werkte, samen met alle andere Joodse mannen, aan wegen, sloten en infrastructuur waar nog steeds gebruik van wordt gemaakt. Uiteindelijk zijn hij, met de andere Joodse mannen, afgevoerd naar de trein in Meppel. Op 31 augustus 1943, bijna een jaar later, stierf hij in een concentratiekamp ergens in Europa. Er is geen graf en niemand weet wat hij heeft moeten meemaken voor zijn dood.

Hans en Sharon Mendels, nabestaanden van Emanuel Roos, spraken afgelopen 5 mei de volgende woorden vanaf het podium: ‘Laten we niet onverschillig zijn, laten we leren van vroeger, laten we dit nooit vergeten, laten we dit nooit meer gebeuren, blijf namen noemen van hen die er nu niet meer zijn.’

De werkgroep 75 jaar Bevrijding Staphorst-Rouveen e.o. organiseert de plaatsing van de ‘Stolperdrempel’ samen met de Gemeente Staphorst. Holocaust-onderzoeker Lion Tokkie, de familie Mendels, andere nabestaanden en de kinderen van groep 8 van De Levensboon en De Triangel zullen hierbij aanwezig zijn. Ook zal een Joods gebed worden uitgesproken. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Koos Geerds een gedicht geschreven ter nagedachtenis van Emanuel Roos. Hij zal dit gedicht voordragen.

Dinsdag 3 oktober om 10.30 uur wordt de drempel geplaatst en het informatiebord onthuld. Locatie is de hoek Oude Rijksweg-Conradsweg. U bent van harte uitgenodigd om de onthulling bij te wonen. Verzoek is om te verzamelen vanaf 10.15 uur.