Goed slapen is naast voldoende beweging en gezonde voeding ontzettend belangrijk. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor ons volwassenen, maar ook voor onze kinderen. Sterker nog, wanneer ze nog ontzettend klein zijn, is voldoende slaap zelf het belangrijkste wat er is. Het is dus ook niet heel vreemd dat kinderen een stuk langer slapen dan wij volwassenen. Waar we vaak aan een uur of 8 per nacht genoeg hebben, hebben kinderen tot een jaar of 12 zeker wel een uur of 10-12 nodig. Omdat het belang van een goede nachtrust nog wel eens wordt onderschat, hebben we een aantal argumenten voor je op een rijtje gezet, die je doen laten inzien wat het belang ervan is.

Lichamelijke ontwikkeling

Een goede nachtrust bevordert de lichamelijke ontwikkeling van je kind. Tijdens de slaap groeien ze en herstellen hun lichaamscellen zich. Bij voldoende slaap hebben ze meer energie om te spelen, sporten en andere lichamelijke activiteiten te ondernemen. Daarnaast versterkt slaap het immuunsysteem, waardoor kinderen minder vatbaar zijn voor ziektes. Om ervoor te zorgen dat ze niet alleen lang, maar ook kwalitatief goed slapen, is een kinderbed met goede matras ontzettend belangrijk. Zorg er dus voor dat je kinderen niet alleen voldoende uren slapen, maar ze dit ook doen in een kwalitatief hoogwaardig kinderbed.

Mentale ontwikkeling van je kind

Naast het fysieke gedeelte, moet een kind zich natuurlijk ook geestelijk ontwikkelen in de eerste jaren van het nog prille leventje. Helemaal op jonge leeftijd, wanneer ze een hele hoop indrukken krijgen, zullen ze deze tijdens het slapen proberen te verwerken. Het is dus ook niet zo gek dat je kind een keer wakker wordt ‘s nachts, omdat ze een enge droom hebben. Naast het verwerken van de dag, zorgt het ook voor nieuwe energie. Kinderen die goed slapen, zijn beter in staat om nieuwe dingen te leren en informatie te verwerken. Bovendien heeft slaap invloed op de stemming en emoties van je kind. Een goede nachtrust kan de prikkelbaarheid en stemmingswisselingen dus verminderen. Het is dus belangrijk om je kind goed te laten slapen, zodat ze ook de informatie die ze op school allemaal binnenkrijgen, goed tot zich kunnen nemen.

Zo zorg je voor een goede nachtrust

De positieve effecten van een goede nachtrust zijn natuurlijk enorm. Toch zijn er heel veel ouders die het lastig vinden om hier een vast ritme te krijgen. Om ervoor te zorgen dat je zoon of dochter uitgeslapen wakker wordt, is het belangrijk te zorgen voor een vast ritme. Begin met bijvoorbeeld iedere avond rond dezelfde tijd naar bed. Zo zul je merken dat ze na verloop van tijd zelf zullen merken dat ze moe worden. Ook is het belangrijk te zorgen voor een rustige slaapkamer, met bijvoorbeeld een mooi cloud bed en nachtlamp die niet te fel is. Voorkom dat de kleuren in de kamer te druk zijn, waardoor je kind snel afgeleid raakt en daardoor dus ook minder goed de slaap kan vatten. Je zult merken dat wanneer je rust creëert, ook de nachtrust van je kleintje kwalitatief een stuk beter zal zijn.