Als je nog nooit naar een hackathon bent geweest, dan is het goed om te weten dat dit meestal een 24-48 uur durend evenement is waarin je team een ​​werkend prototype voor een product bouwt, meestal een web- of mobiele app, maar sommige teams bouwen echte hardware apparaten of verzinnen juist sociale oplossingen. Als deelnemer wil je natuurlijk wel dat het een succes wordt, dus zonder verder oponthoud, hier zijn onze 5 tips voor hackathon-succes:

Trek talent aan

Als jezelf uit de business komt en geen code kunt schrijven, is het vaak handig om andere mensen zoals developers te zoeken die met jou een team willen vormen. Ook kan het handig zijn om naast developers, designers in je team te hebben. Zodat je hetgeen wat je met je team bedenkt ook mooi kan visualiseren en het beter gaat leven. Het beste hackathon advies is daarom om teamleden aan te trekken die sterk zijn waar jij zelf zwak in bent.

Doe je huiswerk

Het bestuderen van de API’s vóór de hackathon is ook een goed idee mits dit mogelijk is. We raden je ten zeerste aan om de voorbeelden door te nemen en te begrijpen hoe de verschillende datasets die je gaat gebruiken in elkaar zitten. Op die manier besteed je geen kostbare tijd aan het lezen van documenten en het proberen uit te vinden hoe je een library of API van derden moet gebruiken, maar kun je je 100% concentreren op het bouwen van de functionaliteit die uniek is voor je app. Natuurlijk gaat niet elke hackathon om coderen. Vaak zijn er echter dan wel andere informatiebronnen beschikbaar zoals onderzoeken.

Stel realistische verwachtingen

De verleiding is groot om een ​​hackathon in te gaan met de gedachte dat je een 1.0-versie van een product gaat bouwen. De realiteit is dat je met slechts 24 uur geluk hebt om iets te bouwen dat echt werkt en demontabel is. Zorg ervoor dat het iets is dat je in 24 uur kunt bouwen. Anders besteed je het grootste deel van de tijd aan het brainstormen over alle verschillende dingen die je zou kunnen bouwen en probeer je de functies prioriteit te geven, maar heb je geen eindresultaat.

Neem regelmatig pauze

Als je onder tijdsdruk staat en het hele team op je rekent om een functie te bouwen, is het verleidelijk om op één plek te zitten en door te ploegen tot je vingers gevoelloos zijn van al het typen. Maar het enige wat je hieraan overhoudt is dat je als een zombie het eindresultaat moet presenteren aan de jury. Verdeel de taken dus goed, pak je rust en voorkom RSI-klachten door regelmatig pauze te nemen tijdens de hackathon.

Heb veel plezier

Vergeet niet dat je naar de hackathon gaat om plezier te hebben. Ja, het is een wedstrijd, maar het is ook een plek om te experimenteren, interessante mensen te ontmoeten, iets nieuws te leren en iets helemaal op te bouwen vanaf scratch. Maak jezelf niet te druk als je niet bereikt wat je van plan was te doen, of als je niet wint. Maak er gewoon een leuke tijd van en doe je best.