Uitslapen, wie wil dat nu niet? Vooral als kersverse vader en moeder is dit iets wat je de komende jaren wel kunt vergeten. Helemaal in de eerste paar maanden, is de kans vrij groot dat ze zich netjes iedere nacht melden voor een fles. Ondanks het feit dat het natuurlijk vanzelf went, is het wel prettig dat de nachtvoeding er in ieder geval zo snel mogelijk af is. Dat ze dan de komende jaren rond de klok van 07.00 uur naast je bed staan dat is dan nog niet direct heel erg. Toch zijn er een aantal handige tips, waarmee jij zorgt dat je kind een stuk langer slaapt. Uiteraard werkt dit niet altijd, maar het is zeker het proberen waard.

Je kind inbakeren

Het inbakeren baby helpt bij veel ouders om hun kind een stuk langer te laten slapen. Het grote voordeel aan het inbakeren, is namelijk dat ze zichzelf niet kunnen wakker maken. Helemaal in de eerste paar maanden, waar het grootste deel van alle bewegingen volledig ongecontroleerd en veelal uit reflexen bestaan, is het een verstandige keuze om je kindje in te bakeren. Dit is het inwikkelen van je kind in een doek, waardoor ze de armen en benen nauwelijks kunnen bewegen. Zo voorkom je namelijk dat ze zichzelf kunnen slaap en dus weer wakker worden. Helemaal in de eerste paar maanden, is het wel prettig dat je in ieder geval een paar uur achter elkaar door zou kunnen slapen.

Gebruik een slaapzak

Veel kinderen die onrustig slapen, zullen ook hun dekentje tijdens het slapen in no-time van zich af trappen. Het gevolg is dat ze het koud krijgen en dus weer wakker worden. Omdat niet bij ieder kind het inbakeren een succes blijkt te zijn, kan een slaapzak uitkomst bieden. Wel is het aan te raden om in de wintermaanden te kiezen voor een slaapzak met lange mouwen, zodat ze het niet koud krijgen. Om er zeker van de zijn dat je niet alleen veiliger, maar ook lekkere warme slaapzak haalt, is de tog waarde slaapzak van belang. Deze waarde zegt namelijk iets over de warmte en ook de veiligheid. Hoe hoger de waarde, des te meer warmte deze vasthoudt.

Gebruik een slaaptrainer

Er komt een moment waarop je kind zelf zijn of haar bed uit kan. Omdat je er natuurlijk niet op zit te wachten dat ze op 05.00 uur naast je bed staan, is een slaaptrainer ideaal. Een kind heeft natuurlijk nog geen besef van tijd. Door gebruik te maken van een slaaptrainer, zorg je ervoor dat ze al spelende leren op hun kamer te blijven. Dit kan middels een speciaal schaapje die ontzettend populair is, maar ook allerlei andere manieren. Wel is het belangrijk om dit samen met je kindje te oefenen. Omdat ze soms zo enthousiast kunnen zijn dat er een nieuwe dag is aangebroken, kan het voorkomen dat ze alsnog ineens naast je bed staan. Straf ze daarom ook niet, maar leg rustig uit dat het nog te vroeg is om uit bed te gaan.