Wanneer we het hebben over overwinteren in de zon, dan hebben de meesten het natuurlijk over zuid Spanje. Beroemde plekken zijn Alicante, Malaga, Marbella en ook Benidorm niet te vergeten. Toch zijn er zoveel meer prachtige landen waar het tijdens deze periode van het jaar prima vertoeven is. Maar hoe zit het eindelijk met het zuiden van Italië? Is het hier ook zo aangenaam van oktober tot en met februari/maart? Omdat ook wij het interessant vonden om uit te zoeken, zijn we hier verder voor je ingedoken. Wat onze bevindingen zijn en of je kunt overwinteren in het zuiden van Italië, lees je in dit artikel.

Het weer

De belangrijkste reden om te overwinteren, is vanwege het weer. Waar het kwik in Nederland vaak tot ver onder nul gaat, is dit in veel andere landen, die dichter bij de evenaar liggen, niet zo natuurlijk. Maar hoe zit het eigenlijk met het weer in Zuid Italië tijdens de wintermaanden? Nou, je zult blij zijn te horen dat het in deze periode nog steeds mild en aangenaam is, vooral in vergelijking met het koude Nederlandse klimaat. Hoewel de temperaturen iets kunnen dalen, variëren ze meestal tussen de 10 en 15 graden Celsius. Dit betekent dat je overdag zonder al te veel problemen kunt genieten van verschillende bezienswaardigheden.

Populair bij ouderen

Overwinteren is vaak enorm populair bij de ‘Pensionado’s’ zoals we deze groep noemen. Logisch ook, want deze groep heeft geen verplichtingen als het gaat om werk. Hoe fijn is het dan dat je in september je koffer kunt pakken om vervolgens naar Bari Italia te vliegen en daar de rest van het jaar te kunnen verblijven? Wat we vaak zien is dat ze kiezen voor een park waar ook meerdere Nederlanders overnachten, zodat ze ook overdag en in de avonden genoeg gezelschap hebben om leuke dingen mee te doen bijvoorbeeld.

Leuke Italiaanse steden om te overwinteren

Wanneer je serieus wilt overwinteren in Italië, zijn er natuurlijk allerlei mogelijkheden. Verstandig dus om je hier vooraf even in te verdiepen. Zo is de regio Bari enorm populair en zijn de omliggende steden zoals Lecce, zoals ook de provincie heeft en Monopoli ook enorm in trek. Belangrijk is vooral dat je kijkt naar steden die wat zuidelijker liggen, zodat de kans op aangenaam weer groter is. Kies je namelijk voor bijvoorbeeld het Gardameer, dan kan het ook gewoon vriezen in de winter, iets wat in steden zoals Bari en Lecce wat minder snel zal voorkomen.

Type verblijf

Nadat je de keuze hebt gemaakt om Nederland dat laatste maanden van het jaar te verruilen voor het zuiden van Italië, is het ook handig na te denken over het type verblijf. Stel dat je een camper hebt, wil je dan maanden op dezelfde plek verblijven of wil je iedere paar weken verkassen? Beschik je niet over een camper, dan zul je ook na moeten denken over de manier waarop je wilt verblijven. Aangezien er ook een prijskaartje hangt aan 2, 3 of zelfs 4 maanden de huur van een accommodatie, is het wel zaak dit even goed voor jezelf uit te pluizen.