Waterlelies geven kleur en textuur aan een vijver. Als ze echter niet goed worden onderhouden, kunnen ze ook uit de hand lopen en ernstige problemen veroorzaken. Gekweekt voor siergebruik, worden waterlelies vaak geclassificeerd als een invasieve soort omdat ze een vijver of meer kunnen overnemen. Maar als ze op de juiste manier worden gebruikt, kunnen waterlelies ook voordelen opleveren voor het ecosysteem van je vijver. Onderstaand lees je meer over deze vijverplanten en waarom ze zowel goed als niet goed voor je vijver kunnen zijn! We beginnen desondanks met de pluspunten van waterlelies.

Verbetering van de vijver

Waterlelies kunnen de waterkwaliteit in vijvers helpen verbeteren, wat één van de voordelen is van deze planten in je vijver. In een onderzoek aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem ontdekten onderzoekers dat waterlelies potentieel schadelijke zware metalen in het water opnemen. Ga je een vijver aanleggen? Het kan daarom dus een goed idee zijn om hierbij ook waterlelies toe te voegen. Je moet dan natuurlijk wel rekening houden met de mindere aspecten van deze waterplanten, waarover later meer.

De vijver koelen

Omdat ze de zon blokkeren, kunnen waterlelies ervoor zorgen dat de temperatuur in de vijver niet te hoog wordt, waardoor de vissen die daar leven schaduw krijgen. Dit is gunstig voor soorten die niet kunnen overleven tijdens extreme droogte en de waterlelies kunnen gebruiken als beschutting tegen de hete zon en hoge temperaturen. Ook vanwege dit voordeel is het een slim idee om waterlelies te plaatsen in je vijver.

Desondanks hebben waterlelies niet alleen maar voordelen in vijvers, je moet ook rekening houden met hun nadelen. Daarover kun je hieronder meer lezen.

Invasieve gevaren

Als er niets aan wordt gedaan, kunnen waterlelies helaas uit de hand lopen en kwetsbare ecosystemen verstoren. Ze verbruiken hulpbronnen, verstikken andere planten terwijl ze zich verspreiden en verbruiken licht, zuurstof en belangrijke voedingsstoffen. Deze verschuiving in het ecosysteem doodt niet alleen andere planten, maar begint ook een domino-effect dat de dieren in het wild begint te doden die voor voedsel van die planten afhankelijk waren.

De vijver afdekken

Wanneer ze volledig uit de hand lopen, kunnen waterlelies groeien en de hele overspanning van een vijver of meer bedekken. Sommige planten groeien onder het oppervlak van het meer of de vijver en gaan verloren wanneer de waterlelies de zon volledig blokkeren om onder het oppervlak te komen. Ze vormen ook een gevaar voor de mens, omdat ze verstrikt kunnen raken in de propellers van een boot en het verplaatsen over het meer bemoeilijken.

Toepassingen

Waterlelies hebben diverse toepassingen. Zo dienen ze ook als voedsel voor verschillende waterdieren. Watervogels zoals eenden eten de zaden van de plant, terwijl andere dieren en vogels zoals bevers, herten en muskusratten zich voeden met de wortelstokken van de plant, die rijk zijn aan zetmeel, suiker en bladeren. Inheemse Amerikanen gebruikten zowel de zaden als de wortelstokken in zalven om tumoren en open zweren te behandelen. Ze gebruikten de plant ook om spijsverteringsproblemen te behandelen en bakten de zaden als tussendoortje.