Het isoleren van je huis waaronder in staphorst is hedendaags een belangrijk onderdeel van je woonwensen lijstje. Het verblijven in een ruimte die niet het gewenste comfort biedt, te hoge energiekosten vraagt of niet meer voldoet aan de bouwnormen van de tegenwoordige tijd werkt averechts. Het ministerie heeft de wens om energieneutraal te leven in Nederland, hier hoor jouw woning ook bij. Zorg er daarom voor dat jouw woning voldoet aan de tegenwoordige normen waarbij je rekening houdt met de toekomstige normen. Het isoleren van een ruimte, het dak, de vloer, wanden of de wanden is daarom altijd goed om na te gaan of het voor jouw huis benodigd is.

De muur isoleren

Voor wie in een huis woont waarbij de muren matig geïsoleerd zijn gelden een aantal te nemen acties. Isoleren is een aspect wat hierbij heel belangrijk is en een doorslaggevende rol speelt. 

Voorzetwand

Je kunt met behulp van de juiste isolatie plaat de wanden aanvullen met een isolerende voorzetwand.

Buitengevel isoleren

Anderzijds kun je de buitengevel aanpakken, zeker indien je veel buitenmuren hebt. Isolatie aan de binnenkant van je buitenmuur kun je verwezenlijken door voorzetwanden te laten monteren welke je vervolgens af kunt werken met stuc, verf of een nieuw behang. Een voorzetwand maakt je woning wel aanzienlijk kleiner aangezien je circa 10 cm inlevert aan woonruimte.

Het isoleren van de buitenkant van je buitenmuur met isolatiemateriaal maakt je muur dikker. Hierbij wordt de gevel afgewerkt met bijvoorbeeld steen-strips, stucwerk, hout of gevelplaten. Kies je voor dergelijke werkzaamheden, houdt er dan rekening mee dat een vergunning benodigd is. Zeker in het geval van een monumentaal pand of een gebouw met een beschermd stadsgezicht.

Het isoleren van de buitenkant van je woning is relatief duurder dan het isoleren van de binnenkant met PIR of XPS isolatie. Het isoleren van de buitenmuur levert je daarentegen wel een compleet nieuwe buitenmuur op.

Het dak isoleren

Merk je dat er veel warmte verloren gaat via het dak? Wordt het zomers warm op de etage waar je dak op ligt? Last van een koudebrug in je dak die tocht? Deze vragen kunnen jou een indicatie geven of dakisolatie benodigd is voor je woning.

Het verbeteren van je dakisolatie zorgt namelijk voor een lagere energierekening en een beter wooncomfort zowel in de winter als de zomer. 

Indien je het dak gaat repareren omdat je toe bent aan nieuwe dakpannen of dakbedekking, is dit een goed moment om de isolatiegraad van het dak te verwezenlijken. Andere opties zijn wanneer je de zolder gaat opknappen of een dakkapel laat plaatsen.

 Voor een correcte isolatie kun je kiezen voor xps platen of nog beter de pir isolatieplaten. Je kunt het dak zowel van binnenuit als van buitenaf isoleren. Het maakt niet uit of het nu om een schuin dak gaat of een plat dak.

 De zoldervloer of het plafond isoleren geeft dezelfde besparings-voordelen als isolatie aan de buitenkant van het dak.