Van een groot feest was geen sprake vanwege de coronamaatregelen, maar Hogeschool Viaa is trots op haar nieuwe Agora. Waar vroeger een ietwat sombere aula was, is een complete metamorfose geweest. Muren zijn weggebroken, daklichten zijn aangebracht, er is een multifunctionele ruimte toegevoegd met plek voor 160 personen en veel zitmogelijkheden die geschikt zijn om te studeren, te ontmoeten of te overleggen. Dirk Wakker, bestuurder van Hogeschool Viaa zegt: “In de Keuzegids worden we beoordeeld op kwaliteit van onderwijs en docenten, en dat is heel belangrijk. Maar op een open dag komen mensen vooral sfeer proeven. In onze Agora wordt onze visie op onderwijs zichtbaar. Het is er ruim, licht en optimaal geschikt om elkaar te ontmoeten”. Hogeschool Viaa richt zich vooral op mensgerichte opleidingen. Ontmoeting is dus een belangrijk onderdeel, zowel in de studie als in het schoolgebouw.

 

Hogeschool Viaa heeft de ambitie om als gastvrije school bekend te staan waar ze mensen opleiden als professional, maar vooral ook oog te hebben voor de ontwikkeling van de student. Wakker: “Wij zien onze studenten als unieke personen, en wij mogen bijdragen aan hun persoonlijke en professionele groei. Wij zijn een christelijke hogeschool. Jezus zelf ging ons voor in een houding van gastvrijheid en openheid. En dat is precies wat onze Agora laat zien: gastvrijheid, openheid en ontmoeting.”

 

Duurzaam

Hogeschool Viaa werd in 2017/2018 vernieuwd en verduurzaamd aan de buitenzijde. Het betonnen gebouw uit de jaren zestig kreeg hierdoor een heel ander aangezicht. Vanaf de zomer 2021 startte de renovatie van de aula, mediatheek en aanpalende ruimtes tot de Agora.

Het interieur van Viaa was verouderd en kende daarnaast verschillende stijlen, kleuren en materialen. Een belangrijke toevoeging is de multifunctionele ruimte. Met een theateropstelling kunnen er 160 personen luisteren naar een masterclass of kijken naar een dansvoorstelling.

 

Agora als hart van de school

Agora is de Griekse naam voor verzamelplaats, het hart van de samenleving. Het was de plek waar het sociale leven zich afspeelde. Hier kwam men om de laatste nieuwtjes te horen, en om zich te laten onderwijzen door allerlei filosofen. Wakker: “Wij zien de Agora als hart van onze hogeschool. De plek om elkaar te ontmoeten, te leren, te studeren en kennis tot je te nemen.”

 

Foto’s © Hogeschool Viaa Zwolle