Een nieuwe auto aanschaffen is altijd een leuk, maar spannend moment. Of je nu kiest voor een tweedehands auto via een particulier of voor een nieuwe private lease auto, er komt altijd een boel bij kijken. Genoeg om uit te zoeken dus! Wij zetten hier de belangrijkste zaken voor je op een rijtje zodat je goed weet waar je op moet letten en je kunt voorbereiden op wat er moet worden geregeld bij de aanschaf van de auto.

Een auto leasen

Bij een private lease zijn alle bijkomstige kosten voor de auto gedekt met een vast maandelijks tarief. Je kunt een gloednieuwe auto leasen of een goed onderhouden tweedehandse auto. Het onderhoud aan de wagen, de verzekering en zelfs eventuele reparaties en pechhulp zijn allemaal inbegrepen in het vaste tarief. Alleen kosten als benzineverbruik, parkeerkosten en mogelijke boetes komen hier nog bovenop.

De juiste verzekering

Als je niet voor een lease gaat maar zelf een nieuwe auto aanschaft sluit je ook meteen een autoverzekering af, zodat je direct veilig de weg op kan. Er zijn verschillende verzekeringen waar je uit kunt kiezen. Ga je voor een tweedehands auto? Dan is een WA of beperkt casco-verzekering vaak voldoende. Koop je een gloednieuwe wagen? Dan wil je waarschijnlijk een uitgebreidere dekking zoals bij een allrisk-verzekering. Hiermee ben je niet alleen verzekerd tegen schade van anderen, maar ook tegen diefstal en schade die je zelf hebt veroorzaakt. Lees de voorwaarden van jouw verzekeringspolis goed door, zodat je precies weet wat er onder de dekking valt.

Kenteken op naam

Wat je ook niet moet vergeten is het overschrijven van de auto op je eigen naam. Als je een nieuwe auto koopt kan de dealer deze vaak meteen op naam zetten. Koop je een tweedehands auto van een particulier, dan zul je dit zelf moeten regelen. Dit kun je doen bij een kentekenloket of online. Zodra de auto op naam staat ontvang je een kentekencard. Bewaar dit document goed, het is het bewijs dat jij de eigenaar bent van het voertuig.

Wegenbelasting

Iedere autobezitter in Nederland moet wegenbelasting betalen. Deze belasting, ook wel bekend als motorrijtuigenbelasting, wordt berekend naar aanleiding van het soort auto dat je rijdt en het gewicht en de uitstoot. Voor een nieuwe duurzame auto betaal je vaak minder motorrijtuigenbelasting dan voor een oudere wagen die meer vervuiling veroorzaakt. Ga je voor een elektrische auto? Dan heb je mazzel, want deze zijn tot 2025 geheel vrijgesteld van wegenbelasting.