De relaxfauteuil, zoals de naam al aangeeft, is ideaal om maximale ontspanning en comfort te bereiken terwijl je geniet van tv-kijken, een boek lezen of een kort dutje doen. Een relaxstoel is daarom echt een fantastische toevoeging aan het interieur in je woning. Alleen al daarom is het een aanrader om zo’n fauteuil aan te schaffen. Helaas vinden mensen dit nog wel eens lastig, vooral doordat er zoveel opties op de markt zijn. Net als bij een sta op stoel kun je namelijk uit veel verschillende modellen kiezen. Om toch de juiste relaxstoel te kunnen kopen, kun je de onderstaande tips toepassen.

Budget

Houd er rekening mee dat de prijs van een relaxfauteuil grotendeels afhangt van het feit of ze handmatig of automatisch zijn, naast het fabricagemateriaal. Een automatische fauteuil biedt uiteraard meer comfort maar kost helaas ook meer. Als je een relaxstoel op een beperkt budget wilt kopen, kun je dus beter kiezen voor een handmatig model. Qua materiaal zijn synthetische stoffen overigens makkelijker schoon te maken en leer is in de regel een verstandige keuze qua prijs-kwaliteitverhouding. Dit is dus een geschikte stof bij het kiezen van een nieuwe draaifauteuil voor in je woning. Ook andere materialen kunnen desondanks ideaal zijn.

Ruimte

Het is altijd de belangrijkste vereiste om rekening mee te houden, vooral in het geval van kleine ruimtes. Op de markt vindt je een grote verscheidenheid aan modellen van verschillende maten. Om een keuze te kunnen maken tussen deze opties, is het dus onder meer van belang om eerst in je woning de beschikbare ruimte op te meten. Op basis hiervan kun je al gedeeltelijk bepalen welke relaxstoelen passen in de kamer en welke modellen juist afvallen doordat ze te groot zijn. Onthoud namelijk dat een relaxfauteuil best wat ruimte in zal nemen in je huis.

Stof

Bij het kopen van je relaxfauteuil gaat het bij het kiezen van de juiste stoffering om zowel uiterlijk als bruikbaarheid. Als je een warme, gezellige kamer ontwerpt, kies dan voor stoffen zoals wol. Voor iets luxers is weelderig fluweel een uitstekende keuze. Als je echter huisdieren of jonge kinderen hebt of relaxstoelen koopt voor een bedrijfsruimte zoals een café, zullen je stoelen intensief worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan, kies je stoelen die zijn bekleed met duurzame stoffen zoals leer, linnen of polyester microvezel. Welk materiaal het best is, hangt dus echt van je situatie af.

Constructie

De materialen die worden gebruikt om het frame van een stoel te maken, zijn net zo belangrijk om te overwegen als de bekleding bij je aankoop. Stoelframes zijn meestal gemaakt van hout of metaal, hoewel soms ook andere stevige materialen zoals plastic worden gebruikt. De levensduur van een stoel wordt uiteindelijk bepaald door de materialen die zijn gebruikt om hem te maken. Als je investeert in een relaxstoel dat je jarenlang wilt behouden, kun je het beste kiezen voor een stevig framemateriaal, waarbij staal zeker een ware aanrader is.