Afzetpalen worden veelal gebruikt om de beweging van een menigte te besturen. Ook worden zij gebruikt om bepaalde gebieden in dezelfde ruimte af te zetten. Denk hierbij aan drukke luchthavens,  grote evenementen en attractieparken. 

Er zijn verschillende afzetpalen verkrijgbaar, zo is er keuze tussen een afzetpaal met trekband of een met koord die in een tal van kleuren geleverd worden. Doorgaans kun je een trekband laten bedrukken met je eigen naam, logo, of eventueel met een directe instructie. Dit zie je vaak in wachtrijen bij het ziekenhuis, evenementenhallen of op vliegvelden. En biedt door de uittrekbare trekband een functionele oplossing voor bochten. Een afzetpaal met koord heeft een wat chiquere uitstraling en kan gebruikt worden tijdens de grote opening van die hippe, nieuwe kledingwinkel of bij de première van een film waar de acteurs afstand wensen te houden van de pers en hun fans. Een rij afzetpalen met koord siert een rode loper het allermooist en maakt elk event helemaal af.

Je kunt de palen het beste in een rij plaatsen om een zo groot mogelijke afstand af te zetten. De afzetpalen van rodelopers.com zijn 9 kg waardoor zij stabiel op hen plek zullen blijven staan. Dit is bijvoorbeeld gunstig als het gebruik zich buiten plaats vind. Doorgaans kun je 2 m tussen elk paaltje rekenen, maar plan van te voren hoeveel paaltjes je nodig zou hebben. Dit kun je eventueel doen door de ruimte op te meten, en het daarna uit te schetsen. Houd er ook rekening mee dat je met een ronde bocht mogelijk meer paaltjes nodig hebt. Afzetpalen kunnen het beste op een transportkar vervoerd worden en moeten dan nog plaatselijk in elkaar gezet worden. Dit is heel eenvoudig, maar je hebt wel een schroevendraaier nodig. Het afzetpaaltje bestaat uit de voet, het paaltje zelf, en de kop waar de trekbrand zich mee verbind. Bij een afzetpaal met trekband is dit een apart onderdeel zodat de trekbanden eenvoudig verwisseld kunnen worden. Bij een afzetpaal met koord is dit niet het geval, het koord staat los van het paaltje. Je kunt de metalen clip direct bevestigen aan de zijkant van de paal. Ook zijn er met deze variant meerdere koppen beschikbaar, van klassiek rond tot modern plat. 

Al zijn afzetpalen vaak de beste oplossing voor het afbakenen van ruimtes, zijn er ook alternatieve opties. Zo bestaat er afzetlint, dit wordt doorgaans gebruikt door politie en brandweer personeel. Zulke linten hebben een felle kleur en waarschuwen om niet meer het gebied te betreden. Afzetlint is snel op zijn plek, maar daardoor ook minder stabiel. Het is vooral handig in tijdsgevoelige situaties zoals bij brand of een ongeluk. Maar ook om snel een ingang af te bakenen, bijvoorbeeld bij een defect toilette of wanneer er een perron niet meer toegankelijk is. Verder zijn stickers of tape op de vloer of muren ook een manier om aan te geven waar mensen zich wel of niet mogen bevinden. Wel is er dan minder controle of mensen ook daadwerkelijk de instructies zullen opvolgen. Het is gemakkelijk om er over heen te kijken, of buiten de lijnen te gaan staan. Voor je eigen gemak en overzicht gebruik je dus het liefst afzetpalen.