Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vallen jaarlijks wereldwijd meer dan 600.000 mensen met een dodelijk gevolg, waardoor vallen de op één na belangrijkste oorzaak is van overlijden door onopzettelijk of onopzettelijk letsel. Ongeveer 37 miljoen valpartijen zijn ernstig genoeg om medische hulp te vereisen, meldt de WHO. Je dient je dus over het algemeen kort na je val te laten behandelen door een arts voor je verwondingen, bel hiervoor misschien zelfs 112 Amsterdam! In dit artikel leggen we uit waarom het verstandig is om naar een dokter te gaan nadat je gevallen bent.

Je hebt mogelijk verwondingen waarvan je niets weet

Misschien herinner je je toen je viel, dat je je hoofd stootte of op je rug landde, en nu doet het pijn. Het komt vaak voor dat vallen mensen verwonden op manieren waarvan ze zich ondanks hun symptomen misschien niet bewust zijn. Je hebt misschien je pols, arm, heup of een ander deel van je lichaam gebroken, zelfs als je je goed voelt. Je val kan je ook inwendig hebben verwond, wat een medisch onderzoek vereist om te bevestigen. Weke delen verwondingen vallen in deze categorie. Verwondingen met zacht weefsel zijn moeilijk te detecteren omdat ze niet zichtbaar zijn aan het oppervlak. Daarom is het over het algemeen een goed idee om te bellen naar 112 Eerbeek nadat je gevallen bent.

Je verwondingen kunnen ernstiger zijn dan je denkt

Na je ongeluk met uitglijden en vallen waarover regelmatig geschreven wordt op P2000 Amsterdam, kun je mogelijk opstaan, lopen en zich goed voelen door de dagelijkse dingen te doen zoals je gewoonlijk doet. Na verloop van tijd kan het echter zijn dat je later merkt dat je je steeds minder lekker voelt. Misschien kun je niet zitten of bukken zonder rugpijn of heb je constant hoofdpijn. Misschien zie je een blauwe plek of een snee die je eerder niet zag. Als je naar een arts gaat, kun je erachter komen dat je aanhoudende hoofdpijn een hersenschudding bleek te zijn. Misschien is wat je denkt dat een blauwe plek is eigenlijk een bloedstolsel. Kneuzingen en bloedstolsels tasten beide bloedvaten aan, maar bloedstolsels tasten dieper weefsel aan. Ze kunnen ook de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel blokkeren als het te groot wordt.

Je loopt mogelijk het risico opnieuw te vallen

Als je eerder bent gevallen, loop je twee keer het risico om opnieuw te vallen, volgens onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Als je valt en geen medische hulp krijgt, loop je het risico jezelf opnieuw te verwonden en kun je zelfs plaatsen beschadigen die voorheen niet gewond waren. Je kunt ook onvast staan ​​om andere redenen die geen verband houden met je val. Deze omvatten het nemen van voorgeschreven medicijnen die je gang en evenwicht kunnen beïnvloeden, zoals antidepressiva, sedativa of kalmeringsmiddelen, volgens de CDC. Je verhoogt ook je kansen om opnieuw te vallen als je zwakte in je onderlichaam hebt, wat kan gebeuren na een eerdere val, een vitaminetekort of problemen met het gezichtsvermogen.