Geloof het of niet, maar 2024 is aangewezen als het jaar van de wesp. Dat heeft overigens niets te maken met de hoeveelheid wespen die verwacht wordt. Het gaat erom dat er meer aandacht wordt gegeven aan het nut van de wesp voor de natuur. De wesp heeft een belangrijke rol in het beheersen van andere insectensoorten zoals bepaalde muggen. Daarbij heeft de wesp, naast de bij, ook een rol in het bestuiven van bomen en planten. Vanuit het oogpunt van de gemiddelde Nederlander is de wesp een vervelend beestje dat voor onrust zorgt in de zomerperiode in en rondom het huis. Daarom in deze blog een verwachting en wat je kunt doen om de aanwezigheid van wespen te beperken rondom huis.

De seizoenen voor de wesp

In het voorjaar start de koningin met de bouw van een nest en legt eitjes. Zodra die uitkomen nemen de werkers het over en groeit het nest snel. Vooral in een droog voorjaar zie je vrij snel de wespen verschijnen. Het is dus verstandig om in dit seizoen te beginnen met het Wespennest verwijderen zodat je voorkomt dat nesten groter en groter worden en er dus ook meer wespen komen. Midden in de zomer zijn de meeste nesten klaar, in dit stadium gaan de wespen eropuit om voedsel te verzamelen, je gaat ze dan ook meer en meer zien maar over het algemeen zijn ze nog niet lastig of vervelend voor de mensen. Richting het einde van de zomer verandert het eetgedrag van de wesp en gaat het zich meer richten op fruit en ander plantaardig voedsel. Daardoor komen ze dichter bij de mensen en gaan mensen ook hinder en overlast ondervinden. Voedsel wordt schaarser en wespen gaan zich agressiever gedragen, dat is ook echt de periode dat de meeste wespen steken. Het einde van het seizoen is afhankelijk van de temperatuur, zodra het kouder wordt verdwijnen de wespen en zoekt de koningin een beschut plekje op om na de winter weer opnieuw te beginnen.

Verwachting voor 2024

Om de verwachting in te schatten moet je rekening houden met veel verschillende factoren. Zachte winters en warme lentes kunnen bijvoorbeeld leiden tot een vroege en succesvolle start van de wespen populaties. Als de winter mild is, overleven meer koninginnen, wat resulteert in een groter aantal nesten. Aan de andere kant kunnen strenge winters en late vorstperioden de wespenpopulatie aanzienlijk verminderen. De beschikbaarheid van voedselbronnen speelt ook een rol, een toename van insecten waar wespen op jagen, zoals muggen en vliegen, kan leiden tot een grotere wespenpopulatie. Veranderingen in de flora kunnen ook van invloed zijn, aangezien wespen afhankelijk zijn van bepaalde planten en bloemen voor voeding. Menselijke activiteiten zoals landbouw, het gebruik van pesticiden, en veranderingen in landgebruik kunnen ook de wespenpopulatie beïnvloeden. Pesticiden kunnen bijvoorbeeld een negatieve impact hebben op het aantal wespen door zowel directe als indirecte effecten. Tot nu toe is de winter zacht en hebben we nog geen strenge vorst gekend, dat kan natuurlijk nog veranderen in januari en februari maar als het zo blijft en de lente ook zacht is dan belooft dat een seizoen met veel wespen.