Met de nieuwe routeapp Historische Routes Overijssel stel je zelf een route samen langs de plekken waar je de Tweede Wereldoorlog in onze provincie nog steeds kunt ontdekken. Wandel, fiets of rij langs voormalige werkkampen, raketlanceerbases en plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Op alle locaties die je bezoekt ontvang je via de app informatie over de verborgen oorlogsgeschiedenis, inmiddels opgegaan in het landschap.

Met de nieuw gelanceerde app, ontwikkelt door Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie, kun je zelf bepalen welk vervoermiddel je kiest, waar je wilt beginnen en hoeveel van de route je wilt wandelen, fietsen of rijden. Een routeapp voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en die deze interesse wil combineren met een mooie tocht door Overijssel. 

De eerste gelanceerde routes in de app zijn geschikt voor kinderen, dus neem je kind(eren), neefjes, nichtjes of leerlingen mee op pad.

Werkkampen

Rijd langs de werkkampen die tijdens de oorlogsjaren gevestigd waren in Overijssel. Deze werkkampen waren een deel van de oorlogsjaren speciaal ingericht voor Joodse mannen. Nu zijn ze grotendeels in het landschap verdwenen, maar door de informatie uit de app krijg je een heel ander beeld van de omgeving.

Lanceerbases

Geïnteresseerd in lanceerplekken voor V1 en V2-raketten? Ook die zijn in Overijssel te vinden en er is een route met alle locaties in de provincie. 

50 oorlogsfoto’s

Kies voor een route langs de plekken waar tijdens de oorlog en bevrijding iconische foto’s zijn gemaakt. Deze 50 foto’s zijn geselecteerd door een jury en publieksstemming voor de pop-up tentoonstelling ‘WOII in 50 Overijsselse foto’s’ in het kader van 75 jaar vrijheid. De route brengt je langs de locaties waar deze foto’s zijn genomen en biedt meer informatie.

Download de app nu gratis in de App Store en Play Store.

De app Historische Routes Overijssel is mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en provincie Overijssel en is een project van Stichting Platform WO2 Overijssel in samenwerking met Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie.