Gerson van der Maaten uit groep 7 van De Koldewijn Schoele in Kamperveen en Lionne Postuma uit groep 7 van de Marnixschool in Kampen hebben de regionale finale van de Nationale voorleeswedstrijd 2021 gewonnen! Daarmee zijn zij de twee beste voorlezers onder tien beoordeelde inzendingen uit Steenwijkerland, Zwartewaterland, Staphorst, Zwolle en Kampen. Kampen viel deze rond dus dubbel in de prijzen! 

Gerson las een fragment voor uit het boek ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. De jury was direct overtuigd van Gerson door zijn rustige en prettige manier van voorlezen. Lionne las voor uit ‘Operatie zeer ernstige ramp’ van Tosca Menten. De jury was zeer te spreken over de verstaanbaarheid en levendige intonatie van Lionne. 

Net als tijdens de lokale ronde in Steenwijkerland vond deze regionale ronde door de coronamaatregelen digitaal plaats. De tien kampioenen uit de regio namen een leuke video op waarin zij hun fragment voorlazen, vaak aangemoedigd door hun klas. De jury, bestaande uit Richard Bollema (eigenaar Steenwijks Boekhuys), Tjallie Huisman (coördinator VoorleesExpress) en Willeke Brouwer (kinderboekenschrijfster en -illustratrice) kwam vorige week opnieuw samen in de bovenzaal van de Bibliotheek Steenwijk. Op een groot scherm bekeek de jury alle tien de video’s en koos Gerson en Lionne uit als winnaars. De twee geluksvogels ontvangen een speciale tas met een certificaat, een boekenbon en nog meer leuke cadeautjes. 

De twee winnaars gaan door naar de provinciale finale op dinsdag 18 mei (eerder werd 14 april als datum gecommuniceerd, maar deze datum is inmiddels aangepast), waarin zij het opnemen tegen de winnaars uit heel Overijssel. Deze provinciale ronde zal opnieuw digitaal plaatsvinden, dit keer vanuit Bibliotheek Deventer. Er zal die ochtend live ingebeld worden met de kandidaten, waarin ze zich mogen voorstellen en vertellen waar het boek over gaat. Daarna start het vooraf opgenomen voorleesfragment. Er zal een korte pauze zijn met daarin een kleine wedstrijd tussen klassen van de deelnemende kandidaten, waarna de juryvoorzitter bekendmaakt wie er door gaat naar de landelijke finale op 28 mei.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een samenwerking tussen Stichting Lezen en de Bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon.