Het leasen van een auto kan in sommige situaties zeker een verstandige keuze zijn. Bedrijven hebben deze contracten van debesteleasedeal.nl allang gevonden, maar veel particulieren lijken nog een beetje bang te zijn voor het leasen van een vierwieler. Dat is vreemd, want het is eigenlijk nergens voor nodig. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit doordat er veel misvattingen zijn over de leasevormen. Bij een shortlease auto is dit het geval, maar ook over private lease zijn er een paar mythes de wereld in geholpen. In dit artikel vind je een paar van die misvattingen over private lease. 

Je krijgt geen hypotheek

Nee, je kunt alsnog wel een hypotheek krijgen als je een private lease contract hebt afgesloten. Wel moet je hierbij goed opletten. Een BKR registratie wordt namelijk gemaakt bij private lease. Dit kan gevolgen hebben voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen bij een hypotheek. Het BKR registreert namelijk 65 procent van de volgende formule: leaseprijs X het aantal maanden dat het contract duurt. Dit hoeft geen grote belemmering te vormen voor je hypotheek, maar niet alle verstrekkers zijn er even blij mee. Het is dan ook slim om dit goed uit te zoeken. 

Het is duurder dan het kopen van een auto

Zeker niet! Leasemaatschappijen kopen auto’s op grote schaal in. Hierdoor krijgen ze meer korting op zowel aanschaf als onderhoud. Daarnaast zullen de verzekeringskosten ook lager uitvallen voor jou als particulier. Leasemaatschappijen dekken het casco risico bijvoorbeeld zelf. Daarnaast is het voor de maatschappij makkelijker om het voertuig na een paar jaar weer goed te verkopen. In de meeste gevallen zul je met private lease dan ook juist goedkoper uitzijn dan wanneer je de auto zelf koopt. Dit is al helemaal het geval als je geld moet lenen om de aankoop überhaupt te kunnen financiëren. 

Je zit vast aan het contract

Ook niet. Bij persoonlijke omstandigheden is het namelijk mogelijk om bij de meeste leasemaatschappijen per direct het contract te beëindigen. Dit zal bovendien vaak niet leiden tot extra kosten. Dit is helaas niet altijd mogelijk, eigenlijk alleen bij situaties waar je liever niet in terecht komt. Hierbij kun je denken aan een echtscheiding, maar ook aan ontslag of zelfs overlijden. Als je een mooiere auto hebt gezien en daarom af wilt van het leasecontract dan zul je daarentegen juist wel een restbedrag moeten betalen aan de maatschappij. Het hangt dus echt van de situatie af.

Schade moet je zelf betalen

Nee, dat hoeft niet zo te zijn. Uiteraard zal de auto aan het einde van het leasecontract wel gecontroleerd worden op schade. Daarnaast is er vooraf al onderscheid gemaakt tussen acceptabele schade en niet acceptabele schade. Bij acceptabele schade moet je doorgaans met name denken aan gebruikssporen. Een klein krasje kan over het algemeen dan ook wel door de beugel. Bovendien zou het kunnen dat niet acceptabele schade gedekt wordt door de autoverzekering, bijvoorbeeld als het de schuld van iemand anders is. Er is dan alsnog niets aan de hand. Het eigen risico wordt aangesproken als de schade niet gedekt wordt.

Je schadevrije jaren gaan verloren

Helemaal niet! De verzekering mag dan wel niet op je naam staan, alsnog zal je de schadevrije jaren kunnen gebruiken. Dit doe je door aan het einde van het contract een schadevrij rijden-verklaring op te vragen bij de leasemaatschappij. Hiermee toon je aan dat je tijdens het leasen geen schade hebt gemaakt. Vervolgens moet je dezelfde verklaring ook bij je laatste autoverzekeraar opvragen. Met deze twee documenten kun je dan bewijzen dat je schadevrije jaren hebt als je aanklopt bij je nieuwe verzekeraar voor de auto.