STAPHORST – Het boek Soldaten in ons dorp dat onlangs verscheen in het kader van 75 jaar vrijheid in de gemeente Staphorst, mag zich verheugen in een warme ontvangst en een enorme belangstelling. Niet alleen de basisschoolleerlingen, de primaire doelgroep, toonden grote interesse; ook honderden andere ingezetenen van de gemeente schaften een exemplaar aan en verdiepten zich in de inhoud: van onderdrukking naar bevrijding. Vanwege de overweldigende vraag  is een tweede druk van het boek in de maak.

Soldaten in Staphorst blijkt een boek te zijn waar je in kunt bladeren en verdwalen. Alleen of samen. Om over na te denken of met anderen over te praten. En dan komen er spontaan allerlei vragen, herinneringen en gedachten boven, die zich aaneenrijgen tot nóg meer interessante en inhoudsvolle verhalen. Want al is de oorlog lang geleden, het blijft belangrijk om de verhalen door te geven, vinden de auteurs Liesbeth van Binsbergen en Roelie Koobs. “Om de oorlog nooit te vergeten. Om ervan te leren. En om dankbaar te gedenken dat we vrij zijn.”

De eerste druk van Soldaten in ons dorp was bij voorintekening al meteen uitverkocht. Er bleek nog veel meer belangstelling te bestaan. Daarom is besloten een tweede druk te laten verschijnen. Die wordt over enkele weken op verrassende wijze gepresenteerd en is vanaf dan voor € 12,50 verkrijgbaar bij boekhandel De Haan en The Read Shop (Nooren).

Illustratie van Ronald Heuninck: Burgers uit Amsterdam vragen om eten in Staphorst