Zing of speel het Wilhelmus op Koningsdag  2020 om 10uur op uw stoep, in uw voortuin of vanaf uw balkon!”  Dat is één van de onderdelen van het alternatieve Programma Koningsdag 2020 in Staphorst.  

Het is bekend; als gevolg van de coronacrisis zal Koningsdag dit jaar er heel anders uitzien dan we gewend zijn. Géén traditionele aubade,  geen springkussens op het Marktplein en geen Hap en Trapfietstocht door de omgeving.  De voorbereidingen waren in volle gang, maar vanwege de opgelegde maatregelen zijn deze stopgezet. 

‘Koningsdag wordt Woningsdag’. Onder dit motto heeft de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBOV) een aangepaste en veilige programmering aangeboden. Wij hebben besloten dit programma –zoveel als mogelijk – te volgen, waarbij ook afstemming heeft plaatsgevonden met Oranjeverenigingen in Rouveen en IJhorst-Lankhorst. 

Het programma ziet er als volgt uit  

Vanaf zonsopgang mag in heel Nederland de vlag en wimpel uit. Ook op de gebruikelijke openbare plekken worden vlaggen  gehesen. Helaas, zonder publiek.  

9.45u tot 10u  De kerkklokken in Staphorst, Rouveen IJhorst zullen worden geluid. 

10.00u Het Wilhelmus. Een oproep aan alle dorpsgenoten om op de stoep, in de voortuin, vanaf uw balkon het Wilhelmus te zingen en/of te spelen.  Let wel: we houden ons aan de RIVM afspraken! 

11.00u De NOS zendt op TV een compilatie uit van Koningsdag. 

16.00u De Nationale toost. In heel Nederland wordt tegelijkertijd een toost uitgebracht door iedereen, op de gezondheid van iedereen. In uw huis, op de gang of overloop, op het balkon, in uw voor- of achtertuin. (www.nationaletoost.nl

Ondanks alle omstandigheden een fijne dag toegewenst.