Over de hele wereld beheerst het coronavirus het nieuws. Het houdt ons allemaal bezig. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen. Om de verspreiding van het virus in te dammen worden er maatregelen genomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt, zoals de sluiting van scholen, horeca en winkels, organisaties werken massaal thuis en er wordt een groot beroep gedaan op de zorgsector. Deze periode zal niet snel vergeten worden. Er wordt geschiedenis geschreven. 

Bijna alle communicatie tijdens de uitbraak van het coronavirus gaat via digitale media, zoals websites, tweets, chats, Instagram, Facebookpagina’s, YouTube-kanalen, memes en digitale foto’s en films. Deze bronnen lijken het eeuwige digitale leven te hebben, maar zijn kwetsbaar en zullen snel verdwijnen als de crisis over is. Erfgoedinstellingen in Nederland werken daarom samen aan een (digitale) erfgoedcollectie over het coronavirus en de gevolgen daarvan. Het Netwerk Digitaal Erfgoed roept Nederlandse erfgoedinstellingen op om het digitale verhaal van het coronavirus in Nederland te bewaren. Erfgoedinstellingen kunnen een bijdrage leveren aan het opbouwen van een ‘Coronaviruscollectie’. We leggen daarmee een verslag vast van het heden, zodat toekomstige generaties een compleet beeld krijgen en kunnen leren over deze crisis. 

Beeld van de coronacrisis in Overijssel

Naar aanleiding van deze oproep gaat Historisch Centrum Overijssel actief materiaal verzamelen dat een beeld geeft van het leven in Overijssel tijdens de uitbraak van het coronavirus. De gevolgen van het virus, de maatregelen, de sluiting van scholen, het thuiswerken, maar ook de vele verschillende vormen van onze ‘noaberschap’ moeten we samen vastleggen en bewaren. Daarbij roepen we uw hulp in! 
 
Hoe ziet uw (tijdelijke) thuiskantoor eruit? Heeft u filmpjes van het applaus in uw straat voor de zorgverleners? Worden er acties om ouderen en hulpbehoevenden te helpen georganiseerd in uw wijk? Wat is de invloed van het coronavirus op uw leven? Help mee een verslag te maken en deel uw foto’s, films en andere bestanden met Historisch Centrum Overijssel via www.historischcentrumoverijssel.nl/collectie-corona-overijssel/

Heeft u grote bestanden om te delen? Mail deze dan naar collectiecorona@historischcentrumoverijssel.nl