Zaterdag 21 maart 2020   “Tocht rond Nijluus’n”   10, 15, 20, 30 en 40 kilometer.

In het voorjaar van 2018 was ik aan het trainen voor de vierdaagse van Nijmegen. In eerste instantie loop je dan door het Staphorster veld. Later loop je wat verder en kom je in Hasselt, De Wijk en ook in Nieuwleusen. Via de Meele, Ruitenveen, Vinkebuurt en De Maten weer terug naar Staphorst. De gedachte kwam bij me op om hier een route uit te zetten voor de SWOS. Dat er echter zoveel werk in zat had ik niet ingepland. 

Ga d’r maar aan staan

Om de routes precies op 10-15-20-30 en 40 km te krijgen is best wel een ding. En dan ook nog een rustpunt op de juiste plaats te vinden ga d’r maar aan staan. Tijdens mijn zoektocht naar een rustpunt kwam ik bij de Palthehof uit. Ze hadden daar niet alleen een paar goede tips voor mij maar we hebben ook afgesproken om in het museum een rustpunt te houden. Eén van de tips die ze hadden was als je langs de prachtige Hulsterplas loopt let dan op “De kromme Drieling”. Ik ben benieuwd of de wandelaars deze ontdekken. Voor deze rust bij het Palthehof krijgt u een waardebon mee voor een consumptie EN museum bezoek. Vergeet niet om ook de eerste verdieping te bezoeken, daar is onder andere de allereerste elektrische fiets te bewonderen, kortom Puur Genieten.

Alle medewerking

Bij het zoeken van een doorsteek in het Ruitenveen kregen we alle medewerking van de bewoners. En zo lopen we over prachtige stegen van het Westeinde naar Westerveen (het vroegere Achterpad) en weer terug. Wist u dat deze streeknaam afkomstig is van de Rute een hoogveen gebied waar al in 1405 turf werd gestoken.

De lus van de 40 km was een uitdaging maar deze is gevonden in een rondje Bijkersplas. Deze plas is in de jaren zestig gegraven om de Dedemsvaart weer te dempen. Via paadjes waar de natuur de overhand heeft kom je op de Bijkerweg uit waar de plas zijn naam aan te danken heeft.

Wandelaar pur sang

Begin december hebben we  de puntjes op de i gezet.  Eerst naar de Spil waar we een afspraak hadden  met de beheerder.  Wat blijkt, het is een wandelaar pur sang dus we hadden meteen een klik.  Er is daar een ruime parkeer gelegenheid zowel voor de fietsers al ook voor de auto’s. We hebben goede afspraken met hem kunnen maken. Bij het vertrek zegt hij ”en volgend jaar weer hé”. We gaan het zien.  Toen we even later op zoek waren naar een leuke doorsteek op de Rollecate kwamen we in contact met een super aardige bewoner. De doorsteek was geen enkel probleem en het bier was lekker. 

Mooi verstopt in het bos

Het rustpunt van de 10 en 15 km was een zoektocht. We dachten dit bij de Motorclub “De Zweef” te kunnen organiseren; koffie drinken met tralies voor de ramen is een keer wat anders. Maar dit ging niet door, maar ze hadden wel een goede tip. Kijk eens bij scoutinggroep “De Gold’n Zende” prachtig mooi verstopt in het bos. De scouts waren meteen enthousiast en wij ook. Leuke ruimte om te rusten, een keuken voor de koffie en een toilet. We hebben er maar meteen de grote rust van gemaakt.